Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, atrage atenţia că Ludovic Orban nu poate pune dezbaterea moţiunii de cenzură pe ordinea de zi a Parlamentului, dar şi că moţiunea ar putea fi tergiversată la nesfârşit, existând deja precedent.
Întrebat dacă Ludovic Orban poate informa Guvernul despre moţiunea de cenzură şi dacă poate stabili calendarul acesteia, Augustin Zegrean a venit cu informaţii din Constituţie.
"Constituţia spune că dacă se depune o moţiune de cenzură, aceasta se comunică Guvernului la data la care a fost depusă. Dl Orban a pierdut startul, trebuia să o trimită la Guvern în ziua în care a fost depusă. Având în vedere că ea a fost depusă la Senat, preşedintele Senatului e cel care trebuia să o trimită la Guvern. Şi acum o mai poate face, pentru că nu există sancţiuni în Constituţie dacă nu respecţi termenul", a declarat Augustin Zegrean la Antena 3.
"Nu cred că ar avea cine să câştige la CCR. CCR ar spune să se dezbată moţiunea. Practica CCR de mulţi ani este că o moţiune, o dată depusă, trebuie dezbătută", a completat Augustin Zegrean, întrebat cine ar avea câştig de cauză dacă echipa premierului Cîţu ar sesiza Curtea Constituţională.
"Dacă Birourile Permanente nu se întrunesc pentru a pune moţiunea pe ordinea de zi, nu există elemente de constrângere pentru a face asta?", a întrebat Gâdea.
"Nu, nu există. Pentru că nimeni nu s-a gândit că s-ar putea ajunge într-o astfel de situaţie. Nu e prima dată. Am mai avut 3 moţiuni de cenzură care nu s-au mai dezbătut vreodată. Au fost depuse şi atât. Parlamentul nostru ar trebui să aibă o responsabilitate totuşi, dar nu poţi sancţiona aleşii poporului. Doar poporul îi poate sancţiona. Dar poporul uită până la următoarele alegeri", a concluzionat fostul preşedinte al CCR.
"Ordinea de zi nu o stabilesc preşedinţii. Ci Biroul Permanent al şedinţelor comune. Există un regulament în acest sens. Acolo sunt prevăzute toate aceste lucruri. Ei pot doar să trimită la Guvern moţiunea, asta trebuiau să facă din prima zi. Nu pot stabili mai departe ordinea de zi", a mai spus Zegrean.
Amintim că Ludovic Orban a citat, marți, după ședința BPR care nu a avut cvorum, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”. „Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției. Astăzi (marți – n.r.) voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a spus Ludovic Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu