Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a susținut joi o declarație de presă, în care a vorbit despre situația lui Toni Greblă, dar a denunțat și presiuni puse pe judecătorii CCR. Șeful Curții a acuzat SRI că pune presiuni pe membrii CCR și a dezvăluit că unul dintre colegii săi s-a plâns Comisiei Europene că îi este frică să mai fie judecător constituțional.
Ieșirea publică a lui Augustin Zegrean a avut loc la doar câteva ore după ce judecătorul CCR Toni Greblă a fost pus sub urmărire penală de DNA.
DCNews vă prezintă cele mai importante declarații făcute de președintele Curții Constituționale:
Despre Toni Greblă:
- sigur că pentru noi a fost o surpriză uriașă. Este pentru prima dată când o persoană din Curte se află într-o astfel de situație. Ne-a luat prin suprindere, ne-am șocat. Noi nu am știut despre aceste lucruri până astăzi, când le-am văzut la televizor și am primit comunicatul DNA.
- în legătură cu demisia dlui judecător, vreau să vă spun că demisia este un act personal. Sigur că dacă dlui va alege să-și dea demisia, este o alegere a dlui. Noi nu putem să îi cerem demisia. Legea noastră spune că dlui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la nimeni. În momentul în care s-ar pune în discuție arestarea sau trimiterea în judecată, acolo se cere o aprobare de la instituția care l-a numit judecător la Curte. Dacă va fi trimis în judecată, din acel moment, mandatul lui este suspendat, pe toată durata procesului, iar, la final, dacă este condamnat încetează mandatul, iar dacă este achitat își reia activitatea.
- am văzut că se pune în discuție problema incompatibilității. Conform Constituției, judecătorii Curții Constituționale sunt incompatibili cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celei de cadru didactic în învățământul juridic superior. Orice judecător care desfășoară alte activități, care l-ar putea pune în situația de incompatibilitate, este obligat să declare președintelui Curții acest lucru. Eu nu am primit până astăzi o astfel de declarație din partea dlui judecător. Astăzi am aflat din comunicatul DNA că unele fapte pentru care este cercetat l-ar putea pune în situația de incompatibilitate. Eu am să-i pretind acum să-și facă o astfel de declarație și, în funcție de ce va declara dlui, vom lua o decizie. Curtea nu-l poate declara incompatibil pe o simplă acuzație. (...) Deci asta este situația în legătură cu dl judecător Greblă. Regretăm cu toții acest eveniment. DNA și, dacă va fi cazul, justiția trebuie să ducă la capăt aceste cercetări, să lămurim lucrurile, pentru că nu vreau să planeze asupra Curții Constituționale nici măcar o umbră de îndoială.
Despre presiunile la adresa CCR:
- am fost și suntem o instituție care nu am fost acuzată oficial niciodată de nimic. Doar am vegheat la respectarea Constituției și la supremația acesteia. Așteptăm ca aceste instituții să dea cât mai repede un verdict în acest caz, pentru că nu poate Curtea să rămână cu opt membri. Activitatea noastră nu este afectată, strict legal vorbind, pentru că noi putem să judecăm dacă suntem minim șase membri. Dar sper să nu ajungem până acolo.
- vreau să vă spun că în ultima vreme - și asta se întâmplă din vara anului trecut, după ce am început să dăm deciziile acelea "Big Brother", ieri am dat-o pe ultima - au apărut reprezentanți ai instituțiilor statului sau chiar parlamentari, care au făcut acuzații deosebit de grave la adresa Curții, în legătură cu aceste decizii. Sigur că aceste acuzații sunt de natură să pună presiune pe judecătorii Curții și nu vă ascund că la ultima întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene, cu cei cu MCV-ul, unul dintre judecătorii Curții - dar a fost acceptat de toți ceilalți, s-a plâns că se teme că este o prea mare presiune asupra lui și că îi este frică să fie judecător la Curtea Constituțională. Nu se poate ca de fiecare dată când avem de pronunțat o decizie să apară reprezentanți ai politicului sau ai instituțiilor statului să ne spună ce avem de făcut, cum să judecăm și ce decizie trebuie să dăm în situația respectivă. Și, mai mult, după accea să atragă atenția că vom da socoteală, că dacă Doamne-Ferește se întâmplă ceva, noi vom fi trași la răspundere. Repet! Noi am jurat să respectăm Constituția și legile țării.
- ce am cerut și cerem în continuare, în deciziile pe care le-am pronunțat deja, ca legile să acorde suficiente garanții pentru utilizatori și pentru populație că nu vor fi încălcate dispozițiile constituționale.
- este regretabil că suntem acuzați după ce pronunțăm decizii. Ne adresăm instituțiilor statului, politicienilor să se abțină de la astfel de comentarii, să nu ne amenințe. Eu v-am spus, nu mă mai tem. Am fost amenințat, am auzit atâtea în ultimii 25 de ani, încât ce să mă mai facă să mă mai tem?
- nu este corect. Noi suntem primii care am cerut ca instituțiile statului să colaboreze cu loialitate. Unde-i loialitatea când vin și ne spun 'Ați făcut așa și ați lăsat țara fără Apărare'?
Răspunsuri la întrebări:
Va mai participa Toni Greblă la ședințele Curții?
- în legătură cu participarea sau nu la activitățile Curții nu s-a pronunțat. Așteptăm să vedem ce decizie va lua.
Există presiuni din partea unor instituții ale statului?
- da, am spus.
Una dintre aceste instituții este Serviciul Român de informații?
- da, este și Serviciul Român de Informații. A fost un comunicat chiar după prima lege. După cele două decizii cu Big Brother a fost un comunicat foarte dur la adresa Curții. Ni se spune că am creat un vid legislativ de o gravitate excepțională. Or, repet, legea pe care am declarat-o neconstituțională nu era încă lege. Deci vidul exista dacă era vorba de vid.
Luați în calcul să vă adresați unor instituții europene? S-a întâmplat după referendumul din 2012.
- nu suntem în aceeași situație, nu luăm în calcul așa ceva. Atunci se punea în discuție desființarea instituției, acum nu e cazul. Atunci vroiau să ne ia pe toți odată, acum văd că ne iau pe rând.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News