Judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a vorbit despre obligațiile președintelui Klaus Iohannis, în contextul situației din Executiv, dar și despre soluția pe care o au parlamentarii în cazul în care acțiunile președintelui duc la o criză și mai profundă.
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), a precizat că, după ce expiră interimatul miniștrilor din actualul Guvern, după ce a picat prin moțiunea de cenzură, în urma votului dat în Parlament, ministerele respective vor ”rămâne fără ministru până la formarea noului Guvern, lucru care ar trebui avut în vedere de președintele Klaus Iohannis pentru urgentarea discuțiilor”.
El a adăugat că ”președintele trebuie să aibă o atitudine constructivă, nu distructivă când propune o nouă persoană pentru funcția de prim-ministru”.
”Dacă îl va propune de încă două ori pe Florin Cîțu, se va ajunge la situația de alegeri anticipate, ori nu așa se procedează. Teoretic, este posibil (să rămânem într-o formă de interimat cu Florin Cîțu până la un moment dat n.r.), dar Constituția nu asta spune. Tot aud spunând că este la mâna președintelui. Sigur, președintele este singurul care poate convoca alegeri anticipate. Dacă președintele nu vrea să dizolve Parlamentul, nu se poate dizolva. Chiar dacă pleacă toți parlamentarii acasă, tot nu se dizolvă Parlamentul. Dar rolul președintelui, ca și al celorlalți politicieni, este să facă, nu să nu facă, să facă lucrurile să meargă bine” a mai afirmat August Zegrean, la B1Tv.
Întrebat despre cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu va fi identificată o majoritate parlamentară, judecătorul CCR a răspuns: ”Mi-e foarte greu să vă spun, pentru că politicienii au o imaginație debordantă! Vă pot spune, în schimb, soluția, care este la Parlament într-o astfel de situație. Dacă președintele nu vrea să-și îndeplinească atribuția de a numi o persoană care să formeze Guvernul și să meargă lucrurile înainte, Parlamentul poate să-l suspende, pentru că nu numai dacă face o faptă prin care încalcă Constituția poate fi suspendat, și dacă nu face o faptă care ține de el (n.r. poate fi suspendat), pentru că nimeni altcineva nu poate lua decizia cu privire la viitorul premier, decât președintele”.
Consultări cu partidele, la Cotroceni, luni, pentru viitoarea majoritate și viitorul premier
Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări la Palatul Cotroceni, luni, cu partidele parlamentare, pentru a se consulta cu privire la viitoarea majoritate parlamentară și viitorul premier.
”Rolul consultărilor cu partidele parlamentare este pentru a descoperi președintele care ar fi persoana care ar fi votată în Parlament, ăsta e rolul consultărilor, nu să afle persoana care n-ar fi votată.” a mai precizat Augustin Zegrean, la B1 TV.
Programul consultărilor
”În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.
Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.” anunță Administrația prezidențială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu