Alianța pentru Unirea Românilor a transmis un mesaj privitor la bursele identitare acordate de Guvernul României elevilor români din afara granițelor țării.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) constată cu îngrijorare că proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nu cuprinde fondurile necesare continuării Programului de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina în anul de învățământ 2020-2021 (clasele I-IV) sau elevilor români din alte state în care există învățământ public în limba română, cum ar fi Ungaria și Serbia.
AUR remarcă faptul că această situație contravine Programului de guvernare al coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR care prevede: „Reformarea politicii de acordare a burselor pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru etnicii români din afara granițelor – extinderea actualului program pentru românii din Ucraina și la românii din alte comunități istorice”.
Programul multianual de burse identitare dedicat elevilor etnici români din Ucraina a fost inițiat de statul român în anul de învățământ 2017-2018 pentru elevii înscriși în clasa I cu angajamentul asumat public de continuare, operaționalizare și dezvoltare în anii următori.
Anul trecut, acest angajament public al României a fost onorat cu o mare întârziere, ca răspuns la cererile insistente ale comunității românești din Ucraina, prin alocarea a 6 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, întrucât, spre deosebire de anii anteriori, Legea bugetului de stat nu a cuprins fondurile pentru Programul de burse identitare.
Până la încheierea anului de învățământ 2020-2021 au mai rămas doar trei luni. Alte state membre ale Uniunii Europene au încheiat desfășurarea programelor de burse identitare pentru elevii aparținând minorităților lor înrudite din Ucraina, România sau Serbia pentru anul curent de învățământ.
Potrivit estimărilor specialiștilor în domeniu, pentru derularea Programului de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina și extinderea programului în beneficiul elevilor români din Serbia și Ungaria sunt necesare 8 milioane de lei. Aceste fonduri ar fi trebuit să fie cuprinse în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 la poziția privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni și a organizațiilor acestora.
„Sprijinirea românilor din comunitățile istorice este o obligație constituțională și trebuie să facă obiectul consensului partidelor parlamentare și al întregii clase politice românești. Comunitatea românească din Ucraina este cea mai numeroasă dintre comunitățile noastre istorice din jurul actualelor frontiere, însumând circa jumătate de milion de persoane, și se află în difiсultate culturală și identitară tot mai accentuată”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, copreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării.
În această situație, AUR face un apel energic către liderii tuturor partidelor parlamentare, către prim-ministru și ministrul de finanțe al României, cerându-le să accepte amendarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2021 prin suplimentarea cu 8 milioane de lei a fondurilor destinate sprijinirii românilor de pretutindeni și organizațiilor acestora și cu specificarea expresă a alocării acestor fonduri prin Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina, Ungaria, Serbia și alte state în care există minorități românești înrudite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu