Duminică, 2 octombrie, au loc în București două proteste.
AUR face ce știe mai bine: scandal și încearcă să profite de conjunctura actuală economică, dovadă că vrea să scoată oamenii în stradă pe 2 octombrie. Tot în aceeași zi are loc un alt protest în București pentru moartea oribilă a unei femei, Mahsa Amini, ucisă cu brutalitate de Poliția Iraniană a Moralității.
Protestul AUR începe, într-adevăr la ora 14.00, în Piața Universității, dar se va porni în marș spre Piața Victoriei unde, la ora 17.00, va începe protestul feministelor.
„Traseul este următorul, ne adunăm în Piaţa Universităţii, iar în momentul în care reuşesc să vină toate organizaţiile şi toate coloanele din toate judeţele ne vom porni într-un marş imens către Piaţa Victoriei”, a zis George Simion.
Așadar, pare o strategie a partidului condus de George Simion de a se lipi de celălalt protest pentru a părea mai multă lume participantă. Dar este și o manevră riscantă pentru AUR-iști, adică să iasă conflicte din moment ce protestele s-ar putea suprapune, la un moment dat, în Piața Victoriei.
George Simion a spus că dacă este nevoie va rămâne și luni, și marți, în Piața Victoriei, încă o dovadă că s-ar putea lăsa cu altercații reuniundu-se două grupări cu interese diferite. Și, cu siguranță, feministele nu sunt susținătoare AUR.
„În Piaţa Victoriei rămânem şi aşteptăm ca doleanţele protestatarilor să fie ascultate de către guvernanţi. Dacă e nevoie, rămânem şi luni şi marţi şi toată luna, dacă trebuie, până când Guvernul va comunica şi va explica de ce nu se revine la o piaţă de energie reglementată, de ce nu au intervenit asupra ratelor la bănci şi asupra ROBOR, care a crescut mult prea mult şi, desigur, va dialoga cu fiecare partener social”, spunea liderul AUR.
Pentru că spațiul media din România nu a rămas impasibil la situația din Iran, pe rețelele de socializare a fost răspândit un mesaj care îi îndeamnă pe cei care susțin cauza tinerei Mahsa Amini să iasă la un marș. Mesajul a pornit de la contul @elisamodares și a fost popularizat de @aluziva, cunoscută și ca Alina Greavu.
„Dragă cititorule,
Numele meu contează mai puțin. Sunt o femeie din România. Am aflat, la fel ca tine, despre moartea oribilă a altei femei, Mahsa Amini, ucisă cu brutalitate de Poliția Iraniană a Moralității. Singura ei vină: și-a lăsat câteva șuvițe în afara hijabului. Nu este prima victimă și nu va fi nici ultima dacă ei își păstrează regulile inumane. Duminică, 2 octombrie, ora 17:00, vino alături de mine și de cei care credem în drepturi egale, în Piața Victoriei. Poate prin acțiunea noastră de solidaritate cu femeile din Iran, alături de acțiunile similare din alte țări, vom putea preveni alte crime”, începe anunțul de pe Instagram.
„Vino cu o floare sau cu o eșarfă albă - simbolul doliului din Iran, în memoria Mahsei Amini și a tuturor victimelor abuzurilor”, a continuat anunțul.
Femeile au fost în fruntea escaladării protestelor din Iran, declanșate de moartea unei tinere aflate în custodia poliției pentru încălcarea legilor morale privind hijabul. Mulțimile au aplaudat când femeile și-au ars hijaburile pe un foc de tabără în Sari, marți, fiind a cincea zi consecutivă de proteste și revolte în Iran. Activiștii au spus că o femeie se numără printre cei trei protestatari împușcați de forțele de securitate din Urmia, Piranshahr și Kermanshah, scrie BBC.
Autoritățile au acuzat protestatarii că au ucis doi civili în Kermanshah, precum și un asistent de poliție în Shiraz. Se raportează acum că cel puțin șapte persoane au fost ucise de când au izbucnit protestele împotriva legilor hijabului și a poliției morale după moartea lui Mahsa Amini.
Femeia kurdă de 22 de ani, din orașul Saqez, a murit vineri în spital, după ce a stat trei zile în comă. Ea se afla cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliția morală, care a acuzat-o că a încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea a intrat în comă la scurt timp după ce a leșinat într-un centru de detenție.
Au existat rapoarte care afirmă că poliția ar fi lovit-o pe Amini în zona capului cu o bâtă, iar aceasta s-ar lovit apoi cu capul de unul dintre vehiculele lor, a declarat Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului, Nada al-Nashif.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu