Aurescu vs. Zaharova. Chirieac: De aceea și-a permis golănia respectivă, dar ceea ce a spus domnul Aurescu este adevărat

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, i-a răspuns lui Bogdan Aurescu, după ce ministrul român a precizat că „limbă moldovenească” e o creație a Uniunii Sovietice.

Luni, ministrul Bogdan Aurescu a fost întrebat cu privire la înlocuirea așa numitei „limbi moldovenești” cu limba română în toată legislația de peste Prut.

Acesta a spus că „este o decizie istorică - România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești, și al aderării acesteia la valorile europene“.

„Această așa-numită „limbă moldovenească” nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare“, a mai spus Aurescu.

Potrivit Antena 3 CNN, Maria Zaharova a venit cu o replică pentru ministrul român al Afacerilor Externe și a spus că „nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială“.

CITEȘTE ȘI     -    Mandat de arestare pe numele lui Putin. Aurescu: Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele comise în timpul războiului ilegal al Rusiei

Bogdan Chirieac: Limba moldovenească e o invenție, o chestiune artificial creată de Uniunea Sovietică

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la același post de televiziune, la emisiunea Bertei Popescu, unde a explicat care este realitatea istorică și de ce Maria Zaharova a recurs la un astfel de derapaj diplomatic:

„Ceea ce a spus domnul Bogdan Aurescu este adevărat. Limba moldovenească e o invenție, o chestiune artificial creată de Uniunea Sovietică. Răspunsul doamnei Zaharova, venită probabil din concediu din Dubai, este o golănie. Nu are niciun fel de legătură cu limbajul diplomatic.

Dacă dăm, însă, primul strat deoparte, vedem că Zaharova l-a atacat pe Bogdan Aurescu în urma declarației referitoare la faptul că el nu e numit în funcție de partide, ci de stat. Dacă e așa, Bogdan Aurescu contestă toată construcția democratică a României“, a spus analistul politic.

„Acea chestiune a fost folosită cu o ironie neconformă cu uzanțele diplomatice din partea doamnei Maria Zaharova. Asta este golănia doamnei respective, dar realitatea este una singură, limba moldovenească nu a existat, ci a fost un obiect de propagandă din partea fostei URSS și acum a Federației Ruse“, a mai spus Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -    Nicolae Ciucă, precizări despre conflictul dintre Rareș Bogdan și ministrul Aurescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel