Aurora boreală ar putea pune Pământul în pericol. Un studiu vine cu dovezi

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

"Luminile Nordice" pot afecta grav câmpul magnetic al Pământului.

Un studiu recent sugerează că aurora boreală, cunoscută și sub numele de luminile nordului, poate fi periculoasă în funcție de intensitatea sa. Aceste lumini colorate sunt rezultatul „șocurilor interplanetare” care lovesc câmpul magnetic al Pământului, de aici și riscurile cu care spectaculosul fenomen vine la pachet.

Experții avertizează că prezicerea acestor șocuri este esențială pentru protejarea infrastructurii electrice de pe Terra. Aurora boreală apare de obicei în regiunile nordice, dar uneori poate fi vizibilă mai la sud în timpul furtunilor geomagnetice intense. Un exemplu în acest sens a fost observat în România pe 10 mai anul acesta, când aurora a fost văzută dincolo de raza sa obișnuită. Sosirea curenților solari puternici pe Pământ poate provoca daune semnificative rețelei de electricitate dar și liniilor de transport, conductelor de petrol și gaze și cablurilor subacvatice, afectând direct viețile oamenilor.

Cum poate influența Soarele

Studiile arată că aceste șocuri interplanetare, generate de perturbațiile vântului solar de la Soare, sunt mai frecvente în perioadele de activitate solară crescută. Prin analizarea modului în care aceste șocuri interacționează cu câmpul magnetic, experții pot anticipa intensitatea curenților și a aurorelor rezultate. Cercetările au relevat că curenții geomagnetici indusi pot avea consecințe semnificative, în special în regiuni precum "zona aurorelor" din Mantsala, Finlanda.

Câmpul magnetic ar fi suferit cele mai puternice efecte în perioadele de activitate solară maximă, în special în apropierea „nopții magnetice”, când Polul Nord se aliniază între Soare și Mantsala. Aurora boreală din 10 mai a fost atribuită unor ejecții solare multiple care au lovit simultan Pământul, extinzând vizibilitatea acestui fenomen natural și către latitudini mai sudice. În concluzie, notează LAD Bible, aurora boreală, deși un spectacol natural fascinant, vine și cu riscuri asociate mari care pot da peste cap întreaga planetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel