Ciuperca chaga parazitează pe arbori în clime foarte reci, iar proprietățile sale medicinale sunt cunoscute de secole, dar abia acum a devenit populară sub formă de pudră și suplimente.
Publicitate
Trăim în epoca superalimentelor, căutând constant beneficiul nutrițional maxim cu cel mai mic efort posibil, încercând să-l găsim în fructe sau legume. Uneori, aceste descoperiri vin prin cercetarea nutrițională, iar alteori prin metode importate, de aceea poate dura puțin mai mult până ajung în țara noastră. Acum este rândul unei ciuperci, ale cărei beneficii medicinale sunt cunoscute de secole.
Pentru a amplifica și mai mult acest nou fenomen alimentar, ciuperca chaga are deja denumiri atrăgătoare: aurul negru, perla neagră și diamantul pădurii. Culoarea neagră reflectă aspectul său: acest microorganism crește pe arbori formând proeminențe care acoperă scoarța, dând senzația că s-a ars.
Aparținând familiei Hymenochaetaceae, ciuperca parazitează de obicei pe mesteacănul alb și pe alți arbori similari, în diverse regiuni din întreaga lume: din Rusia până în Canada, trecând prin nordul Europei și zone din Statele Unite. Acestea sunt habitate foarte reci, unde crește foarte lent și unde proprietățile sale medicinale sunt cunoscute de secole, fiind utilizate pentru diverse afecțiuni.
După ce au fost cunoscute proprietățile, prima întrebare care le vine în minte persoanelor interesate este în ce formă poate fi achiziționată și care este cea mai adecvată modalitate de a o consuma. Prezentarea standard este sub formă de pudră, care permite prepararea unei infuzii, deși se găsește și în suplimente alimentare, fie izolat, fie alături de alte ciuperci sau condimente, precum turmericul sau ghimbirul.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elenka_klimova
Puterea antioxidantă pronunțată a ciupercii chaga are un impact și asupra reducerii nivelurilor de colesterol LDL și trigliceride, așa cum a arătat un studiu științific realizat pe șobolani cu hiperlipidemie. Chaga ajută, de asemenea, la reducerea colesterolului. În aceeași direcție, s-a constatat capacitatea sa antiinflamatoare datorită conținutului său de acid betulinic, ceea ce contribuie la reducerea riscului de supraponderalitate și obezitate.
În ultimele decenii, ciuperca Chaga sau Inonotus obliquus a fost obiectul cercetărilor științifice, remarcându-se prin producția sa de o gamă largă de metaboliți secundari: fenolici, melanină și triterpenoizi. Acești compuși fenolici și flavonoizi fac din această ciupercă un adevărat prieten al sănătății datorită capacității sale de a combate stresul oxidativ, adică de a preveni îmbătrânirea.
Deși ideea îmbătrânirii este asociată cu deteriorarea pielii, o problemă doar superficială, adevărul este că prevenirea daunelor oxidative pe care o oferă această ciupercă și alte alimente reduce și riscul de a dezvolta unele dintre cele mai frecvente boli ale vremurilor noastre, precum cancerul, afecțiunile legate de sistemul cardiovascular sau chiar bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu