Austeritatea distruge Corpul de Control. Curățenia în administrație a început cu distrugerea ”măturilor”

Măsurile de combatere a corupție nu mai sunt posibile la vârf, pentru că guvernul Boc a disponibilizat tocmai ”controlorii”. Reforma administrației publice presupunea un control mai sever, dar de acest lucru se mai ocupă un  număr infim de persoane, potrivit Alianței pentru o Românie Curată. Controalele pe la instituțiile statului au devenit ocazionale, un specialist de la Corpul de Control trebuind să verifice munca a peste 1.000 de angajați din administrație. Timpul efectiv de lucru nu-i permite să ia actele la control decât extrem de rar.

Alianta pentru o Romanie Curata a cerut informatii privind activitatea tuturor corpurilor de control din cadrul ministerelor si al Secretariatului General al Guvernului (SGG). Concluzia este alarmanta: un numar foarte mic de angajati trebuie sa tina pasul si sa controleze activitatea unui numar mult mai mare de persoane care lucreaza in ministere si in institutiile aflate in subordinea acestora.

MCSI si  MAE nu au raspuns intrebarii legata de corpul propriu de controlUnele ministere nici macar nu au tratat cu seriozitate solicitarile noastre. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) din pacate nu a raspuns solicitarii noastre oficiale desi ar fi avut la indemana posibilitatea de a se folosi de prevederea din Legea 544 potrivit careia daca volumul de munca este mare, se anunta solicitantul ca va primi raspuns in termenul legal de 30 de zile. Ceea ce Ministerul Afacerilor Externe a facut, reprezentantii MAE anuntandu-ne ca 10 zile li se par prea putine pentru a ne raspunde si au cerut oficial 30 de zile ragaz pentru raspuns. Il asteptam deci in continuare. Dar din pacate nu putem cuantifica in prezent eficienta lor.

Numarul controlorilor MAI si MApN, secret de stat!Doua ministere, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerul Apararii Nationale (MApN), au invocat faptul ca numarul celor care controleaza ar fi secretizat. Numarul persoanelor angajate in cadrul corpurilor de control ale Ministerului Administratiei si Internelor si ale Ministerului Apararii Nationale reprezinta informatie clasificata, conform instiintarilor oficiale primite din partea reprezentantilor celor doua institutii. Din raspunsul primit din partea Ministerului Finantelor Publice deducem ca institutia nici nu are corp de control, ci mai multe structuri cu atributii de control. Iar Corpul de control al Ministerului Justitiei nu isi exercita activitatea si asupra judecatorilor sau procurorilor, CSM avand propriile structuri de control in acest caz.

O medie linistitoare pentru coruptiExcluzand astfel cele 6 ministere amintite mai sus, din informatia sintetizata de ARC reiese ca un numar de 76 de angajati trebuie sa verifice bunul mers al lucrurilor in institutiile avute in vedere (inclusiv cele aflate sub autoritatea ministerelor si SGG), realizand controale asupra a 41 778 de angajati (posturi bugetate pentru 2011). Asadar, membrii corpurilor de control reprezinta un infim 0,18% din totalul de angajati platiti din banul public in 10 institutii centrale ale statului si altele aflate in subordinea primelor, media fiind de un angajat al corpului de control la alti 550.

Reorganizarea a facut ravagii in randurile controlorilorPe parcursul anului 2010 s-au realizat peste 500 de controale, grosul fiind reprezentat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (160), Ministerul Educatiei (80) si Ministerul Muncii (75). In schimb, in cazul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) s-au realizat 7 controale, in cazul Ministerului Culturii 14, iar in cel al SGG – 15.

Ministerul Culturii si Patrimoniului National ne-a informat ca din cele 7 posturi din corpul de control al ministerului, 5 sunt vacante, insemnand ca in situatia actula 2 angajati verifica alti 781. Tot 2 angajati exista si la corpul de control al MDRT, doar ca aici avem bugetate 1604 posturi pentru 2011, dublu fata de Ministerul Culturii. Deci, in cazul MDRT un angajat verifica activitatea a alti 801.

La Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, unde exista 10 angajati in corpul de control, acestia verifica activitatea a alti 710 angajati. Insa regula generala pare a fi cat mai putini membri ai corpului de control – si cifra variaza de la 2 la 16. Ministerul Agriculturii are cei mai multi angajati inaa corpul de control – 16, dar si un numar consistent de posturi bugetate pentru anul 2011 in minister, 7566, insemnand un membru al corpului de control la 472 angajati. In schimb, in cadrul Ministerului Muncii, raportul corp de control/angajati este de 5/5286, insemnand ca un angajat al corpului de control e repartizat la alti 1057. Nu departe se afla si Ministerul Sanatatii, cu 7 angajati care verifica activitatea a alti 6954 – un raport de un membru al corpului de control la 992 angajati, si SGG de asemenea – 5 persoane controleaza 4663 angajati, adica un membru al corpului la 933 angajati.

MApN, Munca si SGG nu au facut nici o sesizare penalaIntrebarea ARC legata de numarul de sanctiuni aplicate in urma controalelor efectuate in 2010 a relevat faptul ca in majoritatea ministerelor, incluzand SGG, corpurile de control nu au competente, ele propunand masuri de corectare a abaterilor de la legalitate si a disfunctionalitatilor sesizate in activitatea de control. Totusi corpul de control al MAI a dispus 117 cercetări prealabile, trimiterea la Consiliul de Judecata a unui ofiter, 196 atentionari si 4 cercetari administrative, cel al MECTS a aplicat 13 sanctiuni, iar cel al Ministerului Mediului si Padurilor 52.

La capitolul sesizari penale formulate in urma controalelor efectuate in anul 2010, MADR detine un loc fruntas (dovada ca treaba ar fi destula!) – 40, urmat de Ministerul Educatiei (MECTS) cu 11 sesizari penale.  In total, neavand situatia din cadrul MAE, MCSI si Ministerului Finantelor Publice, corpurile de control au facut un numar de 75 de sesizari penale,  mai putin cele ale MapN, Ministerului Muncii si SGG, unde nu au fost inregistrate asemenea sesizari.

In privinta numarului de propuneri de masuri de corectare a abaterilor de la legalitate si a disfunctionalitatilor sesizate in activitatea de control, corpurile de control cele mai active au fost in cadrul MECTS (382 de propuneri), MAI (318),  Ministerului Transportului si Infrastructurii (176) si Ministerului Mediului si Padurilor (144), in cazul ultimelor trei aceste propuneri fiind si aplicate.

In concluzie, activitatea corpurilor de control variaza de la minister la minister, insa in general este mai mult decat evident pentru toata lumea ca avand in vedere numarul atat de mic, angajatii ce fac parte din aceste structuri reusesc cu greu sa faca fata activitatilor presupuse de statutul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel