Australia - Aborigenii Anangu au celebrat sfârşitul ascensiunilor pe muntele Uluru

Aborigenii australieni Anangu au cântat şi au dansat, duminică, în timp ce soarele apunea dincolo de muntele Uluru, o ceremonie tradiţională care a încheiat un weekend în care a fost celebrată interdicţia istorică a ascensiunilor pe această faimoasă formaţiune stâncoasă din inima deşertului australian, considerată loc sacru, relatează AFP.

Accesul pe Uluru, permis turiştilor în anii '50, a fost restricţionat definitiv, vineri. De-a lungul zilei, drumeţii au luat cu asalt gigantul monolit de nuanţă roşie, un munte care se ridică la doar 348 de metri deasupra deşertului, dar care domină peisajul din centrul Australiei, scrie Agerpres.

Seara, numeroase persoane s-au adunat la poalele stâncii şi au urmărit momentul în care paznicii parcului au instalat indicatorul închis definitiv, îndeplinindu-se astfel vechea dorinţă a aborigenilor care venerează acest loc de mii de ani.

Nu se mai urcă de astăzi, a spus conducătoarea tribului, Nelly Patterson. Închideţi-l, a strigat ea în aplauzele mulţimii.

Interdicţia a fost decisă în 2017 de aborigeni, proprietarii sitului. Ca urmare, au fost instalate panouri pentru a descuraja ascensiunile turiştilor, însă acestea au fost ignorate, mai ales în ultimele luni când mii de persoane au vrut să se caţere în ultimul moment pe Uluru.

Interdicţia respectă tradiţiile ancestrale ale proprietarilor, dar răspunde totodată nevoii de protejare a sitului şi de asigurare a siguranţei vizitatorilor.

Cu toţii suntem foarte fericiţi, în calitate de proprietari tradiţionali, pentru această sistare a ascensiunilor după o luptă îndelungată, de la retrocedare şi până în prezent, a declarat sâmbătă Reggie Uluru în faţa jurnaliştilor, printr-un interpret.

Denumit anterior Ayers Rock, muntele a fost retrocedat aborigenilor Anangu în 1985.

Cred că este important ca mama natură să se odihnească puţin, a afirmat australianul James Martin, ultimul dintre cei care l-au escaladat.

Serviciul pentru parcuri a înteţit patrulele în timpul weekendului ameninţând cu aplicarea unei amenzi de până la 10.000 de dolari.

Se preconizează că săptămâna viitoare vor începe lucrările pentru eliminarea unui lanţ instalat pe munte pentru a-i ajuta pe drumeţi în timpul ascensiunilor.

Turiştii sunt invitaţi în continuare să viziteze Parcul Naţional Uluru-Kata Tjuta unde pot admira monolitul de la baza sa şi să descopere moştenirea indigenă prezentată la centrul cultural, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel