Australia, dispozitiv pentru prevenirea atacurilor de cord și cerebrale

poza cu caracter descriptiv puls
poza cu caracter descriptiv puls

Un grup de cercetători australieni a dezvoltat un dispozitiv bio-optic care detectează formarea unui cheag de sânge şi ajută astfel la prevenirea atacurilor cerebrale şi infarcturilor.

'Putem crea şi cuantifica formarea acestor cheaguri în viziune 3D, pornind de la un simplu test de sânge, fără a avea nevoie de ajutorul radiaţiei fluorescente sau al unei substanţe tip radiotrasor', a declarat Steve Lee, unul din conducătorii proiectului de la Universitatea Naţională Australiană (ANU). Dispozitivul, similar unui vas de sânge deteriorat, creează o hologramă pe baza unui cheag microscopic într-o fracţiune de secundă necesară luminii pentru a străbate această coagulare sangvină. Este greu de prevăzut formarea unui cheag ca urmare a dinamicii mediului în care se dezvoltă, notează ANU într-un comunicat privind acest studiu publicat în revista ştiinţifică Advanced Biosystems.

Dispozitiv pentru cei cu risc de coagulare

Plachete sangvine, care sunt a zecea parte din dimensiunea unei celule normale, sunt principalele responsabile ale formării cheagurilor de sânge şi se regrupează în câteva secunde după ce s-au activat. Medicii prescriu în general un tratament de fluidizare a sângelului pentru pacienţii care riscă să sufere un atac cerebral sau de cord, deşi nu se cunoaşte exact eficienţa acestora asupra bolnavilor. Noul dispozitiv permite 'să se aplice această tehnologie pacienţilor cu risc de coagulare sau cu sângerări incontrolabile şi promite să fie revoluţionar', a declarat Elizabeth Gardiner, participantă la proiect. Cercetătorii lucrează la o micşorare a dimensiunii aparatului, pentru a putea fi folosit şi în clinici şi cabinete medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel