În Australia a fost întâmpinată cu o largă susținere bipartisană eliberarea lui Julian Assange, dar unii politicieni au remarcat și deteriorarea libertății presei în ultimii ani.
Miercuri după-amiază, australienii au așteptat cu bucurie și ușurare sosirea avionului charter al lui Julian Assange pe pământ australian, în timp ce politicienii din toate partidele au salutat ceea ce au numit eliberarea mult așteptată a acestuia, iar susținătorii fervenți ai lui Assange au sărbătorit libertatea sa.
O mică mulțime s-a adunat în fața Consulatului SUA din Sydney, bând șampanie din pahare de plastic, ținând pancarte cu fondatorul WikiLeaks, care a devenit liber după ce a recunoscut vina pentru o acuzație de încălcare a Legii Spionajului, notează Washington Post.
Însă nimeni nu era mai fericit decât rudele lui Assange, mulți dintre aceștia nevăzându-l pe fondatorul WikiLeaks de aproape 15 ani. Tatăl lui Assange, John Shipton, a declarat presei locale că se bucură foarte mult, în timp ce mama sa, Christine Assange, a spus că această sagă a „avut un impact asupra mea ca mamă”.
Soția lui Assange, Stella, și cei doi fii ai lor, în vârstă de 5 și 7 ani, au călătorit și ei din Londra până în Australia - băieții neștiind că îl vor vedea pentru prima dată pe tatăl lor în afara închisorii.
Acordul a fost rezultatul a doi ani de eforturi discrete din partea prim-ministrului australian Anthony Albanese, care a cerut privat și public președintelui Biden să permită eliberarea lui Assange.
„Aceasta nu este ceva care s-a întâmplat în ultimele 24 de ore, ci este ceva care a fost considerat, a fost lucrat cu răbdare, a fost abordat într-un mod calibrat, așa cum Australia se comportă pe plan internațional”, a spus Albanese miercuri. „Am fost foarte clar în calitate de lider al Partidului Muncii și prim-ministru că, indiferent de opiniile dumneavoastră despre activitățile domnului Assange, cazul său a durat prea mult. Nu există nimic de câștigat din continuarea incarcerării sale și vrem să-l aducem acasă în Australia.”
Chiar și unii dintre cei mai aprigi critici ai lui Assange au spus că este un pas înainte ca această sagă internațională să se încheie. „Assange nu este un erou, dar este un lucru bun că acest lucru a luat sfârșit”, a declarat senatorul opoziției James Paterson la Sky News.
În mijlocul emoțiilor, totuși, au existat îngrijorări cu privire la ceea ce înseamnă acordul lui Assange - încheiat în timpul unei scurte opriri în Insulele Mariane de Nord, teritoriu american - pentru libertatea presei, atât în lume, cât și în Australia, o țară în care jurnaliștii au suferit recent reversuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News