Australia intenționează să refuze tipărirea de bancnote cu portretul Regelui Charles al IIIl-lea. Regina Elisabeta a II-a ar fi înlocuită cu o serie de mai multe personalități naționale

Australia intenționează să refuze tipărirea de bancnote cu portretul Regelui Charles al IIIl-lea. Regina Elisabeta a II-a ar fi înlocuită cu o serie de mai multe personalități naționale/ Foto: Wikipedia
Australia intenționează să refuze tipărirea de bancnote cu portretul Regelui Charles al IIIl-lea. Regina Elisabeta a II-a ar fi înlocuită cu o serie de mai multe personalități naționale/ Foto: Wikipedia

Guvernul australian a indicat marţi că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca în schimb pe bancnotă să figureze personalităţi australiene, relatează Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

În timp ce monedele trebuie să poarte în mod obligatoriu imaginea monarhului britanic, decizia de a imprima chipul reginei pe bancnota de 5 dolari australieni a fost legată nu de statutul ei de suveran, ci de personalitatea sa, iar o eventuală schimbare nu va veni automat, a explicat ministrul adjunct al finanţelor Andrew Leigh.

Întrebat de un reporter dacă guvernul ia în considerare înlocuirea imaginii reginei cu cea a unei personalităţi australiene, cum ar fi militantul pentru drepturile teritoriale ale indigenilor Edward Mabo, ministrul australian a menţionat că va fi discutat acest aspect. "Este o discuţie care va avea loc în guvern. Nu este nicio grabă. Acum prioritatea este schimbarea monedelor", a spus el.

Decesul reginei Elisabeta a II-ea a reaprins dezbaterea privind viitorul Australiei ca monarhie constituţională. La un referendum organizat în 1999, alegătorii australieni s-au pronunţat cu un scor strâns pentru păstrarea ei.

Premierul Antony Albanese a făcut în ce-l priveşte marţi apel la "respect". "Cred că acum este nevoie de puţin respect. Trebuie să ne ocupăm de toate aceste lucruri într-un mod adecvat, în ordine, în mod respectuos", a spus el.

Referendum de renunțare la monarhie, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Primul stat din Commonwealth care nu-l vrea șef pe Charles al III-lea

Prim-ministrul din Antigua și Barbuda (stat independent Commonwealth), Gaston Browne, a declarat că va cere un referendum pentru ca țara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, anunță The Guardian. 

Gaston Browne a semnat un document care confirmă statutul lui Charles al III-lea ca noul rege, dar, odată cu acest gest, câteva minute mai târziu, a spus că va face eforturi pentru un referendum în republică. El a mai indicat o astfel de mișcare la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și contesei de Wessex.

Țara din Caraibe este una dintre cele 14 națiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca șef de stat. Browne a declarat pentru ITV: ”Acesta nu este un act de ostilitate sau vreo diferență între Antigua și Barbuda și monarhie, dar este pasul final pentru a finaliza acel cerc de independență, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană”. 

Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a răspuns: ”Aș spune că probabil în următorii trei ani”. Browne a declarat sâmbătă la ITV că țara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.

În aprilie, Browne i-a chemat pe conții din Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, în aprilie, să-și folosească ”influența diplomatică” pentru a realiza ”justiția reparatorie” și a subliniat dorința țării sale de a deveni într-o bună zi o republică. 

Atac la adresa monarhiei britanice: „Noua Zeelandă va deveni republică în timpul vieţii mele”, susține premierul țării, parte din Commonwealth

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că este de părere că ţara sa va deveni republică în timpul vieţii sale, transmite luni dpa.

Totuşi, Ardern a adăugat că "nu a simţit niciodată vreo urgenţă din partea poporului neo-zeelandez pentru a face acest lucru să se întâmple.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a reaprins discuţiile despre oportunitatea tăierii legăturilor între Noua Zeelandă şi monarhia britanică.

Deşi Noua Zeelandă va deveni probabil republică la un moment dat, Ardern nu vede această posibilitate drept o măsură pe termen scurt, care să fie pe agendă prea curând.

Ne confruntăm cu atât de multe provocări. Aceasta este o dezbatere amplă şi importantă şi nu cred că este una care ar trebui să se petreacă rapid, mai ales când încă ne aflăm într-o perioadă de doliu, a insistat premierul neo-zeelandez.

Ardern a anunţat că 26 septembrie va fi zi liberă în Noua Zeelandă, în memoria Reginei Elisabeta a II-a.

Regina a fost suverana noastră, şefa noastră de stat, a avut o contribuţie imensă în Noua Zeelandă prin serviciul ei public, iar (decesul ei) reprezintă un sfârşit semnificativ al unui capitol, a încheiat premierul neo-zeelandez, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel