Raporturile sexuale foarte intense ale unor mici marsupiale care trăiesc doar în nord-vestul Australiei, kaluta, s-ar afla la originea morţii premature a unei întregi generaţii de masculi ai acestei specii, au afirmat vineri cercetători, relatează AFP.
Specialişti în kaluta - marsupiale de mărimea unui şoricel, care trăiesc doar în regiunea aridă Pilbara din Australia de Vest - susţin că raporturile sexuale excesive provoacă slăbirea sistemului lor imunitar, ceea ce duce la o rată mare de deces în rândul populaţiei speciei.
Femelele kaluta se împerechează frecvent şi cu masculi diferiţi în fiecare sezon de reproducere.
"Acest lucru înseamnă că masculii trebuie să se împerecheze foarte mult şi să aibă spermă de bună calitate (şi cantitate) pentru a-şi întrece rivalii", a declarat Genevieve Hayes, care a condus echipa de cercetare a Universităţii din Australia de Vest.
Oamenii de ştiinţă au explicat că masculii din această specie au un singur ciclu de reproducere în timpul vieţii şi că mor adesea înainte de naşterea urmaşilor lor.
"Mai mulţi masculi au fost capturaţi cu regularitate şi în număr mare pe parcursul studiului, cu excepţia momentului imediat după sezonul de împerechere", a explicat Hayes.
În urma cercetărilor realizate pe teren şi în laborator, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că masculii mor după sezonul de împerechere, a mai spus Hayes.
Cu toate acestea, acest "comportament de împerechere extremă" nu împiedică specia kaluta să supravieţuiască, subliniază cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu