Olanda și Australia au promis, miercuri, să tragă Rusia la răspundere pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei, în urmă cu un deceniu. Liderii marchează a zecea aniversare împreună cu rudele celor care au murit când avionul a fost doborât deasupra Ucrainei de o rachetă rusească.
Peste 1.000 de persoane au participat la un memorial în Olanda pentru victime — 193 dintre cei 298 de oameni care au murit când avionul a fost doborât erau cetățeni olandezi. "Rămânem conectați, uniți, nu doar în durerea noastră, ci și în lupta noastră pentru justiție,” a spus Dick Schoof, noul prim-ministru olandez, în fața adunării de la Vijfhuizen, lângă aeroportul Schiphol din Amsterdam, scrie The Times.
"Justiția necesită o răbdare lungă, foarte lungă,” a spus el în fața mulțimii internaționale, care includea rude îndurerate, diplomați străini și regele Willem-Alexander.
Ministrul australian de externe a descris anterior distrugerea avionului de către o rachetă rusească Buk în estul Ucrainei drept "incomprehensibilă… o înșelăciune a inocenței” și "promisiunea viitorului frântă” — dar a adăugat că Australia este hotărâtă să-i urmărească pe cei responsabili.
Vorbind la o ceremonie de comemorare în Canberra, marcând a zecea aniversare a tragediei în care 38 de rezidenți ai Australiei au murit, alături de alte victime din Malaysia, Indonezia, Regatul Unit, Belgia, Germania, Filipine, Canada, Noua Zeelandă, Vietnam, Israel, Italia, România, SUA și Africa de Sud, ea a spus: "Durerea voastră ne întărește în lupta pentru justiție”, adresându-se rudelor victimelor care au participat la ceremonia de comemorare.
David Lammy, ministrul de externe britanic, a publicat de asemenea o declarație comemorativă pentru „cei 298 de oameni nevinovați, inclusiv 10 cetățeni britanici, care și-au pierdut viața în acea zi — vise și ambiții viitoare distruse brusc.”
El a adăugat: "La un deceniu de la acea zi îngrozitoare, impactul devastator al acestei tragedii este încă resimțit de mii de oameni din întreaga lume, care continuă să-i jelească cei dragi.”
O investigație internațională, inițiată în Consiliul de Securitate al ONU de către Olanda, Malaysia și Australia, a concluzionat că sistemul de rachete Buk care a distrus MH17 aparținea Brigăzii 53 de Rachete Anti-Aeriene a Rusiei. Investigația a concluzionat că racheta a fost transportată în Ucraina de la o bază militară rusă de lângă orașul Kursk și a fost returnată acolo după ce avionul a fost doborât.
În noiembrie 2022, o instanță olandeză a condamnat în lipsă doi cetățeni ruși și un separatist ucrainean pentru crimă de masă pentru implicarea lor în doborârea MH17, dar aceștia nu au fost niciodată arestați sau transferați în Olanda. "Nu trebuie să vă spun care a fost rezultatul anchetei penale” a spus Schoof familiilor adunate la ceremonia de comemorare de lângă Schiphol, de unde Boeing 777 a plecat în zborul său fatidic din 2014. „Și știți, de asemenea, că o condamnare nu este același lucru cu a avea pe cineva după gratii.”
Paul Guard, care și-a pierdut părinții în tragedie, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC) într-un nou documentar: "Nu cred că cineva a intenționat să doboare un avion de pasageri. Așa că, în acest sens, sunt îndurerat că acest conflict continuă. Dar cred că multe familii ar fi dorit doar o recunoaștere că ceea ce s-a întâmplat a fost greșit și că Rusia nu ar fi trebuit să poarte război” a adăugat acesta.
Olanda a fost casă pentru 196 de victime. Pe lângă Australia, cei care au murit proveneau și din Malaysia, Indonezia, Regatul Unit, Belgia, Germania, Filipine, Canada, Noua Zeelandă, Vietnam, Israel, Italia, România, SUA și Africa de Sud. Rusia continuă să fie urmărită în baza dreptului internațional de către Olanda la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și de către Australia și Olanda împreună prin intermediul Consiliului Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) pentru presupusul său rol în doborârea MH17.
Tony Abbott, care era prim-ministrul Australiei la momentul incidentului, a amintit miercuri că președintele Putin a devenit agresiv fizic când subiectul MH17 și al conflictului din estul Ucrainei a fost adus în discuție în marja unui summit al liderilor Cooperării Economice Asia-Pacific de la Beijing în 2014, cu opt ani înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Abbott a avertizat, de asemenea, că Donald Trump riscă să fie catalogat drept „pierzător” devreme într-un potențial al doilea mandat prezidențial dacă retrage sprijinul SUA pentru Ucraina. "Nu pot să cred că Donald Trump ar vrea să înceapă președinția sa prin a oferi o victorie dictatorului rus, pentru că dacă există un lucru pe care Donald Trump vrea să fie, este un învingător, nu un pierzător,” a spus el reporterilor după ceremonia de comemorare MH17.
"Și dacă presiunea americană asupra ucrainenilor ar oferi dictatorului rus o victorie clară, cred că acesta este ultimul lucru pe care Donald Trump ar vrea să-l aibă la începutul unei a doua administrații, în cazul în care câștigă alegerile din noiembrie”, a mai adăugat Abbott.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci