Culturi pe Lună? Da, e posibil.
Oamenii de ştiinţă australieni intenţionează să încerce să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni dezvăluite vineri care are drept scop dezvoltarea unei colonii pe satelitul natural al Pământului, informează The Daily Star. „Acest proiect este un prim pas către cultivarea plantelor pentru producerea de alimente, medicamente şi oxigen, toate acestea fiind cruciale pentru stabilirea vieţii umane pe Lună”, au declarat cercetătorii într-un comunicat.
Brett Williams, biolog la Universitatea Tehnologică din Queensland, a declarat că seminţele vor fi transportate cu nava spaţială Beresheet 2, o misiune privată israeliană. După aselenizare şi odată ajunse în sol, seminţele vor fi udate într-o cameră etanşă, iar oamenii de ştiinţă vor monitoriza orice semn de germinare.
Tipurile de plante vor fi alese în funcţie de capacitatea lor de a rezista la condiţii meteorologice extreme, dar şi de viteza lor de germinare. Pe lângă faptul că ar putea pune bazele unei vieţi umane pe Lună, această misiune ar putea servi şi drept laborator pentru identificarea soluţiilor la problemele asociate securităţii alimentare pe fondul încălzirii globale, a sugerat Caitlin Byrt, profesoară la Universitatea Naţională Australiană. „Dacă putem crea un sistem de creştere a plantelor pe Lună, atunci putem crea un sistem de creştere a alimentelor în unele dintre cele mai dure medii de pe Pământ”, a spus ea, citată într-un comunicat. Acest proiect este condus de organizaţia Lunaria One, care include oameni de ştiinţă australieni şi israelieni.
Deși mai este ceva până în 2030, cei de la NASA pun la punct toate detaliile în ceea ce privește viața pe Marte și caută moduri prin care aceasta să fie cât mai comodă pentru astronauți. Până să ajungem pe Marte, mai sunt multe lucruri de făcut, precum dezvoltarea și testarea unei rachete care să ne ducă acolo și studierea efectelor unei șederi lungi pe Marte pentru corpul uman. Toate astea pentru că va fi o călătorie lungă, roverului Curiosity luându-i opt luni să ajungă până acolo. NASA dorește să reducă perioada la șase luni, dar, chiar și așa, asta înseamnă un an petrecut în spațiu fără acces la mâncare proaspătă. Asta dacă cei de la NASA nu vor găsi un mod prin care să poată cultiva plante, nu doar în condițiile de tranzit, ci chiar pe Marte.
Bruce Bugbee, directorul Departamentului de Plante, Soluri și Climat de la Universitatea din Utah a dezvoltat mai multe sisteme, denumite „camere de creștere”, unul dintre ele fiind folosit chiar la bordul Stației Spațiale Internaționale. Bugbee consideră că tehnologia actuală poate fi utilizată chiar și pe Marte. Potrivit celor de la CNET, deși multă lume se teme că evoluția plantelor în spațiu ar putea fi afectată de lipsa gravitației, Bugbee consideră că acest lucru ar putea fi chiar benefic. Acesta afirmă că plantele nu ar mai avea niciun factor de stres, lipsa vântului le va permite să nu mai consume energie, iar lipsa radiaților le va face sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu