Organizatorii Australian Open adoptă noi măsuri împotriva caniculei.
Pentru evitarea problemelor de sănătate ale jucătorilor organizatorii Openului de tenis al Australiei, primul turneu de Mare Şlem al anului de la Melbourne, vor adopta la ediţia de anul viitor noi reguli împotriva caniculei, informează AFP. Turneul a adoptat o scară specifică ('heat stress scale'), care incorporează nu doar temperatura, dar şi alte variabile precum umiditatea şi vântul.
Astfel, în cazul în care căldura urcă la gradul patru pe această scară de cinci, arbitrii vor putea decide o pauză de 10 minute după două seturi la feminin şi după trei seturi la masculin. Dacă al cincilea grad este atins, atunci meciul ar putea fi întrerupt. Medicul şef al federaţiei australiene, Carolyn Broderick, a explicat că această scară a fost concepută pentru a arăta limitele capacităţii corpului unui sportiv de a se răcori, în funcţie de producţia sa de sudoare şi de temperatura corporală.
Citește și: Australian Open 2019. Halep, Kerber şi Wozniacki, în fruntea participantelor
'Scara ţine cont, totodată, de variaţiile fiziologice dintre sportivii adulţi, cei cu handicap sau juniori, integrând cei patru factori climatici: temperatura aerului, căldura de influenţă, mai exact puterea razelor solare, umiditatea şi viteza vântului', a adăugat medicul Federaţiei australiene de tenis. La ediţiile precedente, jocul putea fi întrerupt sau acoperişul retractabil închis dacă temperatura depăşea 40 de grade şi la termometru 32,5 grade, conform măsurării temperaturii resimţite de către institutul naţional de meteorologie.
Problemele jucătorilor
Canicula a devenit o problemă din ce în ce mai dificilă pentru desfăşurarea în bune condiţii a turneului de la Melbourne. În 2018, francezul Gael Monfils a acuzat o stare de rău în setul doi din turul secund şi a criticat organizatorii că şi-au 'asumat riscuri'. Adversarul său, sârbul Novak Djokovic, a apreciat 'la limită' condiţiile de joc. 'Am impresia că aşteaptă să se producă o dramă', a afirmat, la rândul ei, franţuzoaica Alize Cornet, pentru a protesta împotriva meciurilor din cursul după-amiezii.
Dar ediţia din 2014 a competiţiei rămâne în memorie ca fiind cea mai dificilă pentru organismul sportivilor. Canadianul Frank Dancevic s-a prăbuşit pe teren, acuzând halucinaţii în cursul meciului, disputat 'în condiţii inumane', în opinia sa. De asemenea, chinezoaica Peng Shuai a vomitat, iar slovenul Blaz Kavcic a fost asistat medical după un meci de aproape cinci ore.
Citește și: Tenis feminin, WTA: Sascha Bajin, desemnat antrenorul anului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News