Austria va anula aproape toate restricţiile anti-COVID-19 pe 5 martie.
Austria va anula aproape toate restricţiile anti-COVID-19 pe 5 martie, cu excepţia obligativităţii de purtare a măştii sanitare în anumite spaţii, a anunţat miercuri Guvernul de la Viena, citat de DPA și Agerpres.
Regula privind închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor a fost anulată, cluburile de noapte primesc permisiunea de a se redeschide, iar limitarea numărului de participanţi la evenimente ample a fost anulată, a anunţat cancelarul Karl Nehammer.
'Nu am învins încă pandemia', a avertizat cancelarul austriac, care a adăugat totuşi că situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit suficient de mult - mai ales în spitale - pentru a garanta această relaxare considerabilă a restricţiilor epidemiologice din viaţa publică.
În urma unei modificări a reglementărilor sanitare care urmează să intre în vigoare cel mai devreme sâmbătă, obligativitatea de prezentare a unei dovezi a vaccinării anti-COVID-19 sau a trecerii prin boală pentru a avea acces în restaurante, baze sportive şi pentru a participa la evenimente ample va fi anulată, a anunţat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Muckstein.
Vaccinarea împotriva noului coronavirus a devenit obligatorie pentru populaţia adultă din Austria la începutul acestei luni - cea mai strictă măsură de acest tip adoptată în Europa.
În prezent, Austria are o rată de vaccinare cu cel puţin o doză de 76,2%, o rată de vaccinare cu schemă completă de 73,3% şi o rată de vaccinare cu doze 'booster' de 55,6%, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
VEZI ȘI: Franța va renunța la permisul vaccinal. Când s-ar putea întâmpla
Foarte curând Franța ar putea renunța la permisul vaccinal. Autoritățile estimează că există "motive de a spera" că "la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie, am putea ridica permisul vaccinal", datorită ameliorării situaţiei sanitare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, relatează Agerpres, citând AFP.
"Nivelul persoanelor spitalizate rămâne foarte ridicat, superior recordului cu care ne-am confruntat în primăvara lui 2020, dar în proiecţiile pe care le facem (...) există motive de a spera că în acest orizont de timp situaţia se va ameliora suficient pentru ca noi să fim în măsură să ridicăm aceste ultime măsuri", a estimat el.
Preşedintele Consiliului de orientare strategică vaccinală Alain Fischer a estimat miercuri, în faţa Senatului, că o renunţare la permisul vaccinal poate fi luat în calcul "la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie", dacă o serie de condiţii sunt îndeplinite.
"Din punct de vedere ştiinţific şi medical, este necesară o rată de incidenţă redusă, acum suntem la 2.500. Redusă vrea să însemne mult mai mică, cel puţin de 10 sau 20 de ori, dar există elemente de context, să vă dau o cifră nu ar avea sens", a spus el.
El a evocat, de asemenea, necesitatea, ca "supraîncărcarea spitalicească actuală să dispară, ca spitalele să revină la o stare de funcţionare obişnuită şi ca pacienţii non-Covid să poate fi trataţi fără întârziere". De asemenea, a mai spus Alain Fischer, este necesară o "acoperire vaccinală cu rapel ridicată".
Alain Fischer a subliniat că acest exerciţiu de proiecţie este un "teren fragil", dar potrivit lui "poate merge destul de repede", întrucât incidenţa scade "destul de repede".
Gabriel Attal a precizat, la rândul lui, că se va renunţa la permisul vaccinal "imediat ce va exista o normalizare a situaţiei din spitale, adică nu vor mai exista spitale sub tensiune puternică din cauza COVID".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News