Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a expus criteriile Vienei în problema aderării României și Bulgariei la Schengen.
„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru presa din Austria.
Schallenberg susţine că „ar exista o bază legală şi ar exista mijloace financiare” pentru a ridica garduri la frontierele externe ale UE.
Astfel, veto-ul Vienei ar fi fost unul „de moment” şi nu este „pentru totdeauna”, a mai continuat șeful diplomației austriece.
Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare către Guvernul Austriei, în care l-a îndemnat pe cancelar să vină în România pentru a vedea eforturile noastre de întărire a frontierelor.
„L-am invitat în România să se convingă singur de eforturile țării noastre și ale poporului nostru. Trebuie să vadă cum este să fii în prima linie de apărare a Europei în războiul cu Federația Rusă. Să vadă ce înseamnă sute de kilometri de graniță comună cu Ucraina și Republica Moldova. Să vadă cum România a găzduit sute de mii de refugiați, majoritatea mame cu copii fugind din calea morții. Să vadă cum transportăm milioane de tone de cereale pe șosele românești și prin Portul Constanța. Să vadă cum am asigurat energie pentru ca frații noștri de peste graniță să nu înghețe de frigul la care îi condamnase Putin!”, a transmis Marcel Ciolacu, în urmă cu două zile.
Amintim că și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o reacție referitoare la opiniile acide venite în urma refuzului Austriei.
"Sper să nu se mai facă acest lucru, pentru că nici eu nici domnul preşedinte Iohannis nu am spus niciodată că 8 decembrie este un termen limită (...) Au ridicat degeaba aşteptarea pentru 8 decembrie, cu siguranţă supralicitarea. Munca diplomatică nu se face prin fixarea unor termene arbitrare, artificiale. Munca diplomatică înseamnă construcţie, înseamnă migală, înseamnă cărămidă cu cărămidă, etapă cu etapă, până ajungi la un rezultat. Şi, când ajungi la un rezultat, atunci îl anunţi. Asta înseamnă să îţi faci treaba profesionist. Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care habar n-au ce înseamnă negocierile sau care nu şi-au negociat niciodată nici măcar propriul salariu", a declarat șeful diplomației de la București, zilele trecute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu