Austria joacă la două capete din nou: Cum i-a ajutat pe oligarhii ruși să-și scape afacerile de sub sancțiunile UE

Uniunea Paneuropeană cere aderarea României la Schengen. Filiala din Austria a votat favorabil / Foto: Pixabay
Uniunea Paneuropeană cere aderarea României la Schengen. Filiala din Austria a votat favorabil / Foto: Pixabay

Acum doi ani, prin impunerea de sancțiuni asupra susținătorilor Kremlinului, țările occidentale au blocat active rusești în valoare de peste 500 de miliarde de dolari. 80% dintre acestea, sub formă de valori mobiliare, conturi bancare, drepturi corporative, imobile de lux și bunuri de lux, se aflau în Uniunea Europeană.

 

La începutul războiului, partenerii occidentali l-au amenințat pe Putin: dacă Moscova nu înceta să încalce dreptul internațional, activele blocate urmau să fie confiscate. Cu toate acestea, în timp, aceste declarații s-au transformat în discuții prelungite despre cum să se dispună de activele imobilizate fără a le confisca.

Rusia a profitat de indecizia politicienilor occidentali și a deblocat unele dintre activele sale în valută străină în valoare de peste 100 de miliarde de dolari. 

Acum este important să se prevină deblocarea altor active ale Federației Ruse și ale oligarhilor ruși sub sancțiuni. Aceștia din urmă caută portițe pentru a recupera activele blocate în Occident. Acordul recent între grupul Raiffeisenbank și Oleg Deripaska, un oligarh apropiat de Putin și cunoscut drept „regele aluminiului”, confirmă din nou acest lucru, notează Pravda.

Schemele de retragere a activelor de sub sancțiuni trebuie dezvăluite pentru a preveni reapariția lor în viitor și pentru a-i pedepsi pe cei implicați.


Cum i-au ajutat austriecii pe Deripaska să retragă activele de sub sancțiuni


Raiffeisen Bank, cu active de 1.987 miliarde ruble și capitaluri proprii de 446,7 miliarde ruble, a fost clasată pe locul patru după VTB, Rosbank și Sberbank în clasamentul Forbes Rusia al celor mai de încredere 100 de bănci din Rusia, publicat pe 21 martie.

Publicația afirmă: "Depășind problemele serioase în 2022, băncile rusești au arătat rezultate financiare remarcabile în 2023." Cu toate acestea, pe site-ul Raiffeisen Bank nu există nici un cuvânt despre realizări. De asemenea, nu există nici o raportare financiară.

Dar această performanță a fost publicată de Banca Centrală a Federației Ruse. Aceasta arată o creștere semnificativă a activităților financiare ale Raiffeisen Bank din Rusia în 2022-2023 comparativ cu 2020-2021.

În special, în ultimii doi ani, banca, care face parte din grupul austriac cu același nume, a transferat 79,5 miliarde ruble sub formă de impozit pe venit la bugetul federal rus - de patru ori mai mult decât în 2020-2021.

Acționarii Raiffeisen Bank International (RBI) au aprobat raportul financiar la adunarea generală anuală din 4 aprilie. Conform raportului, profitul net al grupului în 2023 a fost de 2,4 miliarde EUR, din care 1,3 miliarde EUR au provenit de la subsidiara rusă. Acest lucru a rezultat în dividende bune pentru proprietari și remunerații generoase pentru manageri.

Veniturile austriecilor în Rusia nu sunt surprinzătoare. Recent, a izbucnit un scandal în jurul RBI: oligarhul sancționat Oleg Deripaska a încercat să obțină acces la cele 1,5 miliarde euro înghețate cu ajutorul grupului. Raiffeisenbank dorea să cumpere mai mult de 28 de milioane de acțiuni ale grupului austriac de construcții Strabag SE de la o companie legată de Deripaska.

"După finalizarea tranzacției, banca noastră din rețeaua rusă va transfera acțiunile Strabag către RBI sub formă de dividende în natură și, astfel, va transfera activele din Rusia în Austria. Cu această tranzacție, obținem o reducere semnificativă a poziției de capital a băncii noastre din rețeaua rusă și, astfel, o reducere corespunzătoare a riscului afacerilor noastre din Rusia," a explicat CEO-ul RBI Johann Strobl în raportul din 2023.

Grupul a abandonat tranzacția după ce Departamentul Trezoreriei SUA a luat cunoștință de schemă. Conform Reuters, oficialii austrieci au avertizat, de asemenea, finanțiștii despre inadmisibilitatea unor astfel de tranzacții. "În timpul schimburilor recente cu autoritățile relevante, RBI nu a reușit să obțină confortul necesar pentru a continua tranzacția propusă. Dintr-un exces de precauție, banca a decis să se retragă din tranzacție," a declarat RBI pe 8 mai.

Un studiu al registrelor de stat din Austria, Cipru și Rusia a dezvăluit cum ar fi putut arăta schema de deblocare a activelor companiei austriece de construcții Strabag SE, care este sub sancțiunile lui Deripaska. Dacă această schemă ar fi fost finalizată, fiecare dintre participanți ar fi obținut beneficii economice semnificative.

Puteți citi în continuare analiza realizată de Pravda aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel