Austria, la un pas de a renunța la dependenţa de gazele ruseşti

O mare parte a Europei a început să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti în ultimii ani Foto: bani.md
O mare parte a Europei a început să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti în ultimii ani Foto: bani.md

Austria se pregăteşte pentru scenariul în care Moscova va închide robinetul care a permis livrarea de gaze naturale ruseşti timp de mai mult de o jumătate de secol, în contextul în care grupul energetic OMV va pune în aplicare o decizie a unui tribunal care i-a dat dreptate într-o dispută cu grupul rus Gazprom PJSC, transmite Bloomberg.

Gazele ruseşti au alimentat companiile şi locuinţele din Austria timp de aproape 56 de ai, însă criza energetică apărută după ce Moscova a redus livrările spre Europa înseamnă că 'sunt prea multe riscuri şi prea multă incertitudine', în ceea ce priveşte contractul pe termen lung pe care OMV îl are cu Gazprom, a declarat joi directorul general de la OMV, Alfred Stern, într-un interviu pentru Bloomberg.

'Nu ne mai putem baza exclusiv pe Gazprom', a spus Alfred Stern. Şeful OMV a precizat că, deşi firma pe care o conduce este pregătită să respecte obligaţiile din contractul cu Gazprom, există o probabilitate crescută ca Rusia să oprească livrările, după ce Austria va pune în aplicare o decizie a unui tribunal de arbitraj care a cerut Gazprom să plătească 230 milioane de euro către OMV, pentru nereguli în livrările de gaze spre Germania care trebuiau făcute de Gazprom.

'Gazprom ştie acum că asta e ceea ce vom face', a spus Stern, adăugând că gigantul rus ar putea acţiona înainte, sau când ar trebui să facă plata, sau chiar ar putea decide să nu facă nimic. 'Suntem pregătiţi pentru toate scenariile', a subliniat Stern. Directorul general nu a dorit să ofere alte detalii cu privire la contractul încheiat de OMV cu Gazprom, inclusiv să confirme când anume ajunge la scadenţă următoarea plată lunară.

O mare parte a Europei a început să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti în ultimii ani iar Austria, Ungaria şi Slovacia rămân cei mai mari importatori de gaze ruseşti. Deşi Gazprom a mai fost implicat în proceduri de arbitraj şi cu alţi clienţi europeni, precum Uniper SE şi Eni SpA, acum este pentru prima dată când o companie a anunţat că ar putea să restricţioneze plăţile pentru a recupera sumele acordate prin decizia curţii de arbitraj. 'Avem o strategie foarte clară pe care am executat-o într-o manieră foarte concentrată.

Cred că suntem una dintre puţinele companii care va putea să colecteze o parte din banii datoraţi ca urmare a deciziei de arbitraj', a spus Stern. OMV a anunţat că îşi poate îndeplini obligaţiile de furnizare până în 2025, şi dincolo, via surse alternative în eventualitatea în care livrările de gaze ruseşti, prevăzute în contractul său pe termen lung, vor fi oprite. Compania produce gaze de la propriile sale active din Norvegia şi, de asemenea, cumpără mai multe gaze lichefiate, a spus Stern.

'Avem surse alternative pe care nu le aveam înainte', a spus Stern. 'Înainte eram dependenţi în întregime de livrările de la Gazprom. Acest lucru nu mai este valabil, dependenţa a dispărut', a adăugat şeful OMV. Grupul OMV a avut venituri de 62 de miliarde de euro în 2022 şi are o forţă de muncă de aproximativ 22.300 de angajaţi la nivel mondial, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel