Austria, mișcare de 70 de miliarde de euro. Lege nouă privind trusturile

Legea privind trusturile va fi revizuită în Austria, ceea ce ar stimula fuziunile şi achiziţiile.

Legea privind trusturile din Austria oferă familiilor un instrument fiscal prietenos pentru a transfera avuţia şi a păstra controlul asupra companiilor. Creată în 1993 pentru a opri fuga capitalurilor, legislaţia privind trusturile, cunoscute în Austria sub denumirea de Privatstiftung, a atras şi avuţie din Germania, graţie regimului fiscal favorabil. Începând cu 2019, Austria se pregăteşte să elibereze capitaluri în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro, care în prezent sunt blocate într-o 'cuşcă de aur', creată în urmă cu câteva decenii, informează Bloomberg. 

Acum, însă, trusturile nu mai sunt utile şi sunt considerate vinovate că împiedică utilizarea eficientă a capitalului. Sponsorii şi beneficiarii trusturilor, precum şi managerii companiilor deţinute de acestea, se plâng că aceste structuri încetinesc procesul de luare a deciziilor. Având în vedere aceste lucruri, Guvernul de la Viena a cerut parlamentarilor să simplifice legislaţia, o mişcare care ar putea stimula fuziunile şi achiziţiile, vânzarea de acţiuni, divizarea şi preluarea de companii.

Cuşca de aur

'Aceste companii sunt blocate într-o cuşcă de aur. Familia nu mai are controlul, managerii nu au puterea necesară pentru a lua decizii curajoase. Dacă legislaţia privind trusturile ar fi mai flexibile, companiile ar putea fi mai libere, iar capitalul ar putea fi disponibil pentru noi investiţii', a declarat Klaus Vukovich, de la banca de investiţii Alantra.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, Guvernul condus de Sebastian Kurz îşi va prezenta planurile la începutul lui 2019, iar printre opţiunile analizate se numără scăderea costurilor pentru dizolvarea trusturilor pentru a permite unor membri ai familiei să iasă din trust, redefinirea legilor privind pasivele pentru ca membrii trustului să poată lua decizii mai riscante. Pe măsură ce avantajele trusturilor s-au redus, a scăzut şi numărul lor cu aproximativ 30 pe an, astfel că în luna noiembrie mai erau 3.111 de trusturi în Austria, faţă de un vârf de 3.500 înregistrat în 2011.

'Mulţi fondatori de companii ar dori să dizolve trustul şi să deţină din nou controlul, dar acest lucru este destul de scump acum, cu un impozit de 27,5%', precizează Eduard Lechner, profesor de legislaţie fiscală la Universitatea din Viena. Potrivit acestuia, fondatorii companiilor ar putea să nu deţină suficiente lichidităţi pentru a plăti o factură fiscală care ar putea să se ridice la câteva sute de milioane de euro. Provocarea pentru ministrul austriac de Finanţe, Hartwig Loeger, va fi să crească flexibilitatea şi să rezolve consecinţele neintenţionate fără a fi criticat că face cadouri fiscale celor bogaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel