Austria nu mai vrea funcţii în OSCE. Marcel Ciolacu spunea că România poate bloca prin veto orice candidatură austriacă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Schwoaze)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Schwoaze)

La scurt timp după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen prin veto în Consiliul JAI, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că şi România poate bloca obţinerea de funcţii la OSCE de către Austria. 

Acum, însă, Austria anunţă că nu mai vrea noi funcţii la OSCE. 

"Nu există nicio aplicare pentru funcţia de Secretar General al OSCE din partea Austriei", informează Ministerul Afacerilor Externe din Austria, conform Kurier

Cu toate astea, ministrul de Externe al Austriei, a spus că ţara sa, ca sediu al OSCE, are o responsabilitate specială pentru organizarea securităţii şi cooperării în Europa, lucru care se aplică mai ales în vreme de criză. 

"Tocmai de asta susţinem organizaţia, conducerea şi secretarul general", a transmis ministerul, conform sursei citate. 

Mandatul de trei ani al actualului Secretar General OSCE, Helga Schmid, se termină în decembrie 2023, dar Austria poate menţine funcţia, dacă va candida şi va fi realeasă. Conducerea OSCE se schimbă în fiecare an, însă pentru 2024 statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la statul care va prelua şefia instituţiei. Polonia îşi termină mandatul la conducerea OSCE la finalul lui 2022, în timp ce în 2023 aceasta va fi asigurată de Macedonia de Nord. 

Marcel Ciolacu i-a avertizat pe austrieci la începutul acestei săptămâni că România poate folosi dreptul de veto, în cazul în care îşi vor dori funcţii în cadrul OSCE. 

"Haideţi să facem o distincţie. În aceste companii austriece pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a declarat, în cursul zilei de luni, Marcel Ciolacu. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Austria a votat împotriva României la JAI. Parlamentul European, de partea ţării noastre 

Refuzul Austriei la aderarea României şi Bulgariei în Schengen a fost dezbătut în Parlamentul European marţi, 13 decembrie, iar concluzia a fost unanimă: Schengen trebuie să se extindă în aceste două ţări. 

De altfel, au fost voci care au spus că România şi Bulgaria sunt mai pricepute în aplicarea acquis-ului Schengen decât unele state membre, dar şi europarlamentari care au transmis că România şi Bulgaria au tot dreptul să facă parte din spaţiul Schengen şi că cetăţenii din aceste ţări nu sunt europeni de mâna a doua. 

Comisarul european Ylva Johnson a spus chiar că Europa are nevoie de unitate în aceste momente, iar acest lucru nu poate fi posibil fără ca România şi Bulgaria să intre în Schengen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel