Austria este 'ultimul paradis al fumătorilor' din Europa.
Presiunea a crescut marţi pe umerii extremei drepte la putere în Austria pentru organizarea unui referendum pe tema interzicerii fumatului în localuri, această ţară europeană fiind 'ultimul paradis al fumătorilor' de pe continent, relatează AFP. Lansată mai ales de Ordinul medicilor, o petiţie oficială în acest sens a adunat 881.569 de semnături reprezentând aproape 14% din electorat şi peste 10% din populaţia totală, potrivit rezultatelor oficiale publicate luni seara.
La treisprezece ani de la primele încercări de interzicere a consumului de tutun în restaurante şi baruri, Austria rămâne una dintre ultimele ţări din Europa în care se poate fuma în localuri, spre nemulţumirea profesioniştilor din domeniul sanitar. În 2015, social-democraţii şi conservatorii au adoptat definitiv legislaţia ce prevede interdicţia totală a consumului de tutun în restaurante, cu intrare în vigoare în luna mai. Însă, legea fost abrogată sub presiunea Partidului Libertăţii (FPO, extrema dreaptă) - liderul său, Heinz-Christian Strache, el însuşi un fumător înrăit, făcând din aceasta o condiţie sine qua non pentru formarea unei coaliţii cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.
O 'aberaţie'
Prin urmare, consumul de tutun rămâne legal în localurile din Austria dotate cu spaţii separate pentru fumători şi în cele cu o suprafaţă sub 50 de metri pătraţi, la latitudinea proprietarului. O 'aberaţie' care este contra tendinţei observate la nivel mondial', după cum a subliniat Ordinul medicilor, care a amintit că aproximativ 13.000 de persoane mor anual în Austria ca urmare a afecţiunilor asociate consumului de tutun.
Această ţară ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană în topul numărului de fumători, potrivit Eurostat (30% dintre persoanele cu vârste peste 15 ani) şi este una dintre cele în care ţigările costă cel mai puţin. Mobilizarea reflectată de petiţie plasează FPO faţă în faţă cu contradicţiile sale - dezvoltarea democraţiei directe este una dintre principalele promisiuni electorale ale acestei formaţiuni politice, însă partidul a reiterat marţi refuzul său de a organiza un referendum pe tema fumatului.
Strache a subliniat că peste 85% din electorat s-a abţinut să semneze petiţia antifumat, iar pragul de 900.000 de semnături, care ar fi declanşat organizarea automată a unui referendum după 2021, conform promisiunilor partidului, nu a fost atins. Totuşi, presiunea pe Guvern creşte şi va fi dificil pentru FPO să explice de ce nu organizează imediat un referendum, a notat marţi publicaţia Kronen Zeitung într-o analiză preluată de mare parte din media.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu