Rareș Bogdan a comentat decizia Austriei de a nu primi România în Schengen, în ciuda dorinței Comisiei Europene. De asemenea, acesta a avertizat că România poate intra în faliment, fără banii europeni, dacă "lăsăm partidele extremiste să se caţere pe acest sentiment generat de gestul incalificabil al Austriei".
"Avem nevoie ca Nehammer şi Karner să înțeleagă că lucrurile nu pot continua aşa, că România are nevoie de Spaţiu Schengen, că noi pierdem bani din cauza non-acceptului în Spaţiul Schengen. Şi vorbim de o sumă uriaşă - între 1,7 şi 2% din PIB. Nu mai vorbim, apoi, de ruşinea, de self respect-ul (n.r. respectul de sine) pe care noi îl avem alterat, lovit din cauza acestei decizii, pentru că dumneavoastră mergeţi pe un coridor marginal în aeroporturi, cei care vin în ţară sau care pleacă din ţară, inclusiv cu camioane cu marfă, stau ore întregi, uneori zile întregi, la graniţele non-Schengen pentru intrarea în Schengen. Peste toate acestea, mai avem o problemă uriaşă - problema extremismului, a ultrasuveranismului a partidelor marginale care au devenit partide cu potenţial uriaş în România şi asta după decizia nedreaptă din 8 decembrie", a spus Rareș Bogdan, la Digi 24.
"Fostul ministru de Interne, Lucian Bode, a avut conferința comună cu Karner, ministrul de Interne austriac, la Bucureşti, încercând să îl înduplece, ducându-l inclusiv să vadă securizarea frontierelor pe zone neanunţate. De asemenea, noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, a făcut deplasare la cel căruia i se datorează ridicarea MCV, cel care a negociat. În afară de asta, președintele a continuat, în Consiliu, demersurile, reprezentanțele noastre la Bruxelles la fel, noi în Parlamentul European, echipele tehnice ale Ministerului de Externe, Ministerului Justiţie, Ministerului de Interne au continuat. Dar se pare că nu ajunge.
După nouă luni, din momentul decizie nedrepte la adresa României, ne dăm seama că nu ajunge. Privind sondajele de opinie, privind analizele, ne uităm cu groază că o ţară, care a fost timp de 15 ani în topul primelor trei ţări, cu privire la sentimentele proeuropene şi de susţinere a construcţiei europene, a devenit periculoasă din cauza unei decizii nedrepte şi a unei propagande, a ajuns în coada populațiilor europene cu mai puţină încredere.
Lucrul ăsta trebuie să ne îngrijoreze, pentru că trebuie să ştiţi ceva: România, astăzi, fără bani europeni, intră în faliment. Fără banii din PNRR, fără banii din fondurile structurale, fără cele aproape 90 de miliarde de euro, economia României intră în faliment. Fără cele 2,3 miliarde de euro anual, subvenţie directă, nerambursabilă cei 830.000 de fermieri români pot să închidă fermele. Intră în faliment! Noi avem nevoie de Europa şi avem nevoie de banii europeni. Pentru asta, nu trebuie să lăsăm partidele extremiste să se caţere pe acest sentiment generat de gestul incalificabil al Austriei", a atras atenția Rareș Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu