EXCLUSIV  Austria poate fi dată afară din Schengen. Tomac, informații mai puțin cunoscute / „Legislația Schengen permite acest lucru“ / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Europarlamentarul Eugen Tomac a vorbit despre posibilitatea ca Austria să fie scoasă din Spațiul Schengen.

Invitat la DC News, Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a vorbit despre scenariul în care Austria ar putea să fie scoasă, ori s-ar putea auto-suspenda din Spațiul Schengen.

„Dacă Austria este atât de nemulțumită de Spațiul Schengen, de ce nu se retrage din Spațiul Schengen? De ce nu-și ridică Austria ziduri? A fost zidul Berlinului, acum să ridice și zidul Vienei“, a spus Val Vâlcu.

„Acesta este un subiect important și eu cred că cei din Consiliul European pot lua în calcul suspendarea Austriei din Spațiul Schengen. Legislația Schengen permite acest lucru, atunci când există un abuz de drept. Evident că nimeni nu-și dorește asta, pentru că afectează funcționarea Schengen. El este creat tocmai pentru a ajuta cetățenii europeni, nicidecum pentru a le îngrădi drepturile“, a replicat Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI        -        România, refuzată din nou în Schengen. Andrei Caramitru face un apel la românii care muncesc în țara lui Nehammer

„Cum se face această suspendare? Eu mă gândeam că Nehammer ar trebui să iasă el din Spațiul Schengen, dacă se teme atât de mult...“, a mai spus Val Vâlcu.

„Guvernele pot în anumite situații excepționale solicita acest lucru, anume suspendarea funcționării Spațiului Schengen pentru anumite țări, din măsuri de securitate, în cazuri de calamitate. Așa a fost în cazul pandemiei, când în multe țări s-a introdus controlul la frontiere“, a adăugat Eugen Tomac.

„În cazul acela, dacă Nehammer, nemulțumit de Schengen, își suspendă el prezența, ar putea România să fie primită în Schengen?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Dacă îți suspenzi statutul de stat membru, evident că nu mai participi la ședința în care se dă acest vot. E o chestiune extrem de complexă și nu a fost pusă vreodată în aplicare. Juridic există instrumente prin care se pot gândi scenarii de lucru“, a mai spus Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI        -        Schengen. Bulgaria anunță front comun cu România pentru a-l îndupleca pe Nehammer să accepte cele 2 țări / Pe ce mizează autoritățile de la Sofia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel