Austria va pune capăt luni lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, precizând că decizia a fost luată datorită reducerii presiunii asupra spitalelor, informează Reuters.
Cu toate acestea, numărul de cazuri noi de infectare se află în creştere, alimentat de varianta Omicron a coronavirusului, extrem de infecţioasă. Miercuri a fost consemnat un nou record, depăşindu-se pragul de 30.000 de infectări, a indicat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, într-o conferinţă de presă.
El a previzionat că vârful va fi atins în următoarele două săptămâni, cu 35.000-40.000 de cazuri noi. Rata de ocupare a paturilor din spitale şi de la terapie intensivă se află însă în scădere.
'Am ajuns la concluzia că lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este justificat doar în cazul unei ameninţări de supraîncărcare iminentă a capacităţilor de terapie intensivă', a declarat ministrul sănătăţii, precizând că experţii nu mai consideră necesară această restricţie.
În Austria, persoanele nevaccinate sunt supuse unui lockdown, ceea ce înseamnă că îşi pot părăsi locuinţele doar pentru un număr limitat de motive, cum ar fi pentru a merge la muncă sau la cumpărături esenţiale. Măsura, care a fost suspendată în perioada Crăciunului, a fost criticată pentru faptul că este foarte dificil de verificat respectarea sa.
După ridicarea lockdown-ului, austriecii nevaccinaţi vor avea însă în continuare accesul interzis la o serie de activităţi de timp liber, în restaurante sau în magazine cu produse neesenţiale.
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19. Legea, care va intra în vigoare pe 4 februarie, are ca scop creşterea ratei de vaccinare, situată în Austria sub media altor state occidentale.
Proiectul de lege, anunţat în noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi pentru, 33 împotrivă). Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie.
'Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze', a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament. El a recunoscut că subiectul 'face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate'.
Vezi și Proteste la Viena împotriva vaccinării obligatorii - video
În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal. Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale. Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor 'un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria'. 'Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior', a mai spus el, promiţând să sfideze legea.
Mulţi austrieci se opun noii legi şi manifestează cu zecile de mii practic în fiecare weekend. Guvernul insistă că obiectivul nu este de a impune nici vaccinarea cu forţa, nici sancţiuni financiare. Acestea vor putea ajunge la 600-3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă respectivul contravenient se va vaccina în termen de două săptămâni. Votul de joi a intervenit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări, aproape 30.000. În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema integrală, procent inferior celui din Franţa ori Spania.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai sunt de convins să se vaccineze un milion şi jumătate de adulţi. A fost anunţată şi o loterie, cu premii de 500 de euro pentru vaccinaţi. Pentru a le lăsa timp recalcitranţilor, care vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, faza controalelor va începe la mijlocul lunii martie, scrie Agerpres.
Citește și Proteste masive în Austria la adresa vaccinului și a restricților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News