Viena face apel la UE. Ministrul de Finanțe al Austriei a exclus luni orice sancțiuni UE care vizează petrolul și gazele provenite din Rusia.
Publicitate
”Suntem foarte dependenți de gazul rusesc și cred că toate sancțiunile care ne-au lovit mai mult decât pe ruși nu ar fi bune pentru noi”, a spus Magnus Brunner reporterilor înaintea reuniunii Eurogrup a colegilor din zona euro din Marele Ducat. ”De aceea suntem împotriva sancțiunilor din petrol și gaze.” a adăugat el.
Comentariile lui Brunner vin la doar câteva ore după ce președintele francez Emmanuel Macron a cerut noi sancțiuni care vizează cărbunele și petrolul, în timp ce vorbea la postul de radio France Inter. Ministrul de Finanțe al Belgiei, Vincent Van Peteghem, a declarat că țara sa nu se opune unei astfel de acțiuni direcționate, potrivit Politico.
UE a lovit deja Moscova cu patru runde de sancțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare pentru a introduce un al cincilea pachet pe fondul rapoartelor conform cărora soldații ruși execută civili în orașele ucrainene pe care le dețin.
Brunner a descris rapoartele ca fiind „extrem de oribile”, dar a spus că „trebuie să rămâi calm” când vine vorba de sancțiuni.
Nimic nu este exclus în ceea ce privește Comisia Europeană, a declarat vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis jurnaliștilor, după ce a fost întrebat dacă petrolul va fi inclus în următorul pachet de sancțiuni.
Miniștrii vor discuta luni consecințele economice care ar putea veni în urma războiului din Ucraina și modul în care sancțiunile actuale și viitoare ar avea un impact asupra creșterii. Comisia este programată să publice următoarea rundă de previziuni economice la sfârșitul lunii mai.
”Evaluarea noastră actuală este că implicațiile războiului din Ucraina vor marca o încetinire substanțială a creșterii economice în cadrul UE”, a spus Dombrovskis. ”Dar nu recesiune” a completat.
Europa va impune noi sancțiuni Rusiei și va consolida sprijinul său față de Ucraina, după informații despre masacrul civililor din orașele recâștigate de la trupele ruse.
Pe măsură ce Rusia și-a concentrat ofensiva în estul și sudul țării, forțele ucrainene care revendicau satele și orașele din jurul Kievului au susținut numeroase atrocități aparente ale drepturilor omului. Citește întreaga știre aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu