Austriecii au decis repornirea unei centrale pe cărbuni, dezafectată în 2020.
Guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunţat duminică seara că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie, transmite AFP.
Cancelaria austriacă a anunţat într-un comunicat de presă publicat la încheierea unei reuniuni de criză că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, "s-a convenit reactivarea centralei termice" situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta "să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgenţă".
Procesul ar trebui să dureze câteva luni, a precizat ministerul mediului pentru agenţia de presă APA.
Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închis în primăvara anului 2020, ca parte a dorinţei guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie şi de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.
"Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea ţării", al cărei gaz provine în proporţie de 80% din Rusia, a justificat cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii."Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve".
Austria avea un procent de stocare de 39% la jumătatea lunii iunie, un procent mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit comunicatului de presă.
Guvernul austriac prezentase deja un plan de urgenţă în luna mai, dar a decis să meargă mai departe când gigantul Gazprom a anunţat în ultimele zile reduceri ale livrărilor de gaze, pe fondul unei confruntări între ţările occidentale şi Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
Şi Germania a anunţat duminică măsuri de urgenţă ce includ posibilitatea de a folosi centrale electrice pe cărbune, scrie Agerpres.
Începând din 2023, încălzirea pe gaz nu va mai putea fi instalată în clădiri noi, cu excepția clădirilor deja aprobate, deja planificate sau în construcție. De atunci, sistemele de încălzire cu petrol și cărbune stricate pot fi înlocuite doar cu sisteme regenerabile.
Din 2025, centralele pe cărbune și petrol instalate înainte de 1980 vor trebui înlocuite.
”Până în 2040, toate sistemele de încălzire pe gaz din Austria vor trebui înlocuite cu un sistem de încălzire pe gaz modern, regenerabil sau biogen”, se arată în comunicatul de presă.
"Sprijinim cetățenii în trecerea la sisteme de încălzire regenerabile precum încălzirea pe peleți sau pompele de căldură cu 7.500 de euro. În plus, sunt subvenții în statele federale. Iar pentru oamenii cu bani puțini vom suporta costul integral", a explicat Gewessler.
Mișcarea a fost, de asemenea, prezentată ca o modalitate de a reduce presiunea asupra consumatorilor în fața prețurilor record la energie.
”În lumina războiului din Ucraina, dependența de gazul rusesc este o evoluție negativă care devine din ce în ce mai costisitoare pentru consumatori”, a declarat ministrul de Finanțe Magnus Brunner.
Partidele de opoziție au criticat natura grăbită a pachetului, lipsa consultării cu părțile interesate și presupusa tendință a guvernului austriac de a se concentra pe anunțuri flagrante.
"Măsurile raționale care funcționează rareori se și împlinesc. Acest lucru este valabil atât pentru lupta împotriva inflației, cât și pentru garantarea aprovizionării cu energie a populației austriece", a comentat Alois Schroll, purtătorul de cuvânt al energiei al opoziției SPÖ social-democrați.
În ianuarie anul trecut, Franța a interzis și ea instalarea centralelor pe gaz în clădirile noi, adică în cele pentru care s-a cerut permis de construire (autorizație de construire) după 1 ianuarie 2022.
În urmă cu câteva săptămâni, guvernul olandez a propus și el interzicerea centralelor pe gaz din 2026. Procedând astfel, ar putea economisi 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an. VEZI AICI DETALIILE PENTRU ROMÂNIA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News