Mugur Ciuvică, preşedintele GIP, a vorbit despre intrarea României în Schengen și gestul Austriei de a se opune vehement.
"Domnul Iohannis, cât ar fi el de slab, nu are nicio vină, nicio legătură. Nu ar fi putut să schimbe cu nimic nebunia asta cu Austria care a apărut acum două săptămâni. Nu are nicio legătură cu Iohannis. Nu avea de unde să ştie. Ideea este că, de două săptămâni, s-a trezit cancelarul din Austria - că preşedintele din Austria a spus că el ar vrea să intrăm în Schengen, dar nu e treaba lui. Vice-cancelarul vrea să intre România în Schengen, dar cancelarul şi ministrul de Interne au zis că nu. Ei sunt cei care decid, până la urmă, într-un fel sau altul. Faptul că ăştia s-au trezit acum două săptămâni n-are nicio legătură cu Iohannis, ci cu diverse combinaţii de-ale lor, chestii mai complicate care au tot apărut, în ultima vreme.
Iohannis nu e responsabil de o chestie absolut aberantă, pentru că ce face Austria acum este absolut aberant. Asta cu intrarea în Schengen este un premiu, cumva, acordat României, în special pentru comportamentul de când a început războiul. Asta este Schengen, acum, pentru noi. Toată a lumea a zis "da, nene, să intre!". S-a rezolvat cu Olanda, a apărut Austria. Franța a început cu Schengenul, a fost ideea lor din exerciţiul trecut. Au zis "hai, să lărgim Schengen". Germania care s-a opus, până acum, a zis să intrăm. Am înţeles că americanii, de la mii de kilometri totuşi, au făcut lobby uriaş pentru intrarea României în Schengen. În condiţiile astea, Austria s-a trezit că nu. Dacă e vinovat Iohannis, certaţi-l!", a spus Mugur Ciuvică, în emisiunea Miercurea Neagră, de la DCNews TV.
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
Citește și:
România în Schengen. Nicolae Ciucă, mesaj clar: Mergem la vot în consiliul JAI! Nu există o justificare reală a Austriei
Premierul României, Nicolae Ciucă, face mai multe declaraţii cu privire la Consiliul JAI, care va decide pe 8 decembrie cu privire la aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.
"La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.
Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de interne şi experţii tehnici. Datele, inclusiv de la instituţiile europene, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.
Înţelegem cu toţii că migraţia este o problemă sensibilă politic şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns, dar blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Dimpotrivă, aderarea României va face spaţiul Schengen şi mai sigur, prin implicarea României, care după aderare va avea mai multe instrumente la îndemână, tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul şi contenirea acestui fenomen.
Şi ceilalţi parteneri europeni, şi instituţiile europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, statele membre, împărtăşesc această evaluare şi au comunicat asta în discuţiile cu cancelarul Karl Nehammer şi cu ministrul de Interne Karner. Un lucru este cert, suntem hotărâţi să mergem până la capăt, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua", a declarat premierul. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu