Ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, propune un amendament, alături de Țările de Jos, la Directiva UE privind returnarea migranților în țările de origine, veche de aproape 20 de ani, pentru a „iniția o schimbare de paradigmă”.
Miniștrii europeni de interne se vor întâlni joi la Luxemburg. Una dintre problemele discutate este migrația ilegală. Austria și Țările de Jos vor pune pe masă propuneri privitoare la returnarea migranților. Persoanele fără statut de protecție ar trebui obligate să se reîntoarcă în țările de origine, iar procedurile de returnare ar trebui simplificate, potrivit Kronen Zeitung.
În plus, textul legal nou formulat nu este destinat să ofere prea mult spațiu de interpretare juridică. Propunerea Austriei și Țărilor de Jos este susținută de alte 15 țări.
„Un sistem de azil echitabil și credibil necesită deportări consecvente. Persoanele cărora nu li se permite să rămână trebuie să își îndeplinească obligația de a părăsi țara. Oricine nu cooperează trebuie să se confrunte cu consecințe”, a spus ministrul de interne Gerhard Karner.
Propunerile sunt susținute de un total de alte 15 țări și au fost trimise Comisiei la sfârșitul săptămânii. Programul de joi al Consiliului Miniștrilor de Interne al UE include și discuții despre situația din spațiul Schengen, programul de înregistrare electronică a persoanelor care intră și ies din UE și lupta împotriva traficului de droguri și a crimei organizate.
Pe lângă summit, Karner va avea, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu ministrul maghiar de interne, Sandor Pinter, care în prezent prezidează Consiliul
„Continuăm să promovăm dezvoltarea unei politici de migrație mai stricte și, prin urmare, mai echitabile în Europa. Ca și în cazul procedurilor de azil din țările terțe și al discuției despre deportările în Siria și Afganistan, de această dată inițiativa vine și din Austria. Europa trebuie să efectueze mai multe deportări mai repede”, a spus Karner.
Din ce în ce mai multe țări din Europa urmează o abordare mai dură. În weekend, noul ministru de interne francez, Bruno Retaileau, a declarat că este nevoie ca cererile de azil să fie examinate în țări terțe sigure din afara UE. În plus, dorește să negocieze acorduri cu țări terțe prin care imigranții ilegali despre care se poate dovedi că au trecut prin ele sau au legături de familie acolo să poată fi trimiși înapoi (chiar dacă nu sunt cetățeni ai țării terțe).
El citează ca exemple Kazahstan sau Uzbekistan pentru cetățenii afgani. Bruno Retaileau urmează să numească un negociator șef pentru astfel de acorduri în viitorul apropiat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu