Austria vrea extinderea UE, dar nu și Schengen. Nou mesaj ipocrit al Guvernului Nehammer / „Rusia poate agita lucrurile foarte ușor“

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Austria a transmis un mesaj privind extinderea Uniunii Europene.

Ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a subliniat necesitatea geopolitică a extinderii Uniunii Europene în Balcanii de Vest, Ucraina și Moldova, într-un interviu pentru podcastul Politico „EU Confidential”, conform europeanwesternbalkans.

Podcast-ul a fost înregistrat în cadrul Forumului European anual Alpbach. În timpul interviului, Schallenberg a subliniat că testul de turnesol geopolitic al Uniunii Europene este vecinătatea sa.

„Suntem capabili, ca Uniune Europeană, să exportăm stabilitate sau ne dorim un risc de a importa instabilitate și insecuritate? Și nu vorbesc doar despre Ucraina și Moldova. Viena este chiar în centrul acestui continent, iar seismograful nostru geopolitic începe nu numai din cauza estului. La cinci sute de kilometri sud de Viena avem Balcanii de Vest. Regiunea care nu este curtea Europei, este curtea Europei. Și este sarcina noastră principală să securizăm și această regiune”, a spus ministrul.

Ministrul nu a vorbit, totuși, și despre refuzul de a primi România și Bulgaria în Spațiul Schengen, fapt ce a determinat o scădere a încrederii pe care românii o au în Uniunea Europeană.

El crede că acum este timpul să fim îndrăzneți și să schimbăm abordarea UE față de extindere și să aducem fiecare dintre cele șase țări din Balcanii de Vest, Ucraina și Moldova, în mod clar în familia UE.

Schallenberg a reamintit că în urmă cu douăzeci de ani, Balcanilor de Vest li s-a promis la Salonic că vor deveni membri cu drepturi depline ai UE.

CITEȘTE ȘI        -        Ministrul de Externe al Ungariei cere să nu mai fie blocată aderarea României la Schengen: Îi invit politicos pe colegii austrieci, ca să nu spun că îi somez...

Ministrul austriac a pledat pentru extinderea UE

„Douăzeci de ani mai târziu, nimic nu s-a mișcat. Și trebuie să recunoaștem că Rusia poate agita lucrurile foarte ușor. Este sarcina noastră să aducem pace și să stabilizăm această regiune. Le-am promis calitatea de membru deplin, dar nu am acționat în consecință”, a spus el.

Ceea ce este nevoie acum, a declarat Schallenberg, este înțelegerea faptului că extinderea nu este un efort birocratic sau legislativ, adăugând că a fost bucuros să vadă că multe capitale înțeleg acest lucru.

„Nu este vorba despre aplicarea fiecărei virgule și alineat din acquis-ul comunitar. Este vorba despre exportul și protejarea unui anumit model de viață. Al democrațiilor libere, deschise și occidentale”, a spus Schallenberg.

Potrivit ministrului de externe austriac, UE ar trebui să părăsească și gândirea binară în trecut – fie nu ești membru deloc, fie ești membru deplin

Și în acest caz, ministrul Schallenberg a dat dovadă, din nou, de ipocrizie, deoarece Guvernul din care face parte a refizat, în decembrie 2022, ca România să devină membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI        -        România, refuzată din nou în Schengen. Andrei Caramitru face un apel la românii care muncesc în țara lui Nehammer

Putem avea țări membre fără a fi nevoie să aplice fiecare parte a acquis-ului comunitar. De exemplu, după ce semnezi tratatul de aderare, tradiția e să devii observator în Consiliu. Dar nu este ceva ce este scris în tratate. Este ceva ce am adoptat și dezvoltat de-a lungul ultimelor decenii. De ce să nu faci asta chiar acum? De ce să nu cedăm Comitetului Politic și de Securitate, unde ne elaborăm politica externă, posibilitatea ca anumite state membre să fie acolo ca observatori?”, a întrebat Schallenberg.

El a propus, de asemenea, includerea lor în aspecte precum politica de cercetare a UE, Orizont Europa și rețelele transeuropene, cu condiția ca acestea să poată aplica acquis-ul comunitar și să existe o garanție minimă de supraveghere judiciară.

„De ce spunem mereu: Nimic nu se poate până nu este totul în regulă și până atunci nu ești membru? Nu putem astepta. Pentru că dacă așteptăm, s-ar putea să pierdem această regiune. Și acesta este un lucru geostrategic. Trebuie să acționăm împreună”, a spus Schallenberg.

El a amintit că, în acest an, a creat grupul numit „Prietenii Balcanilor de Vest”.

„Ceea ce vreau să previn este să avem Ucraina pe calea rapidă și alte țări pe linia de servicii. Ar fi, geostrategic, un dezastru. Trebuie să fim foarte atenți, ca Uniune Europeană, să nu creăm această impresie în Balcanii de Vest”, a spus ministrul.

CITEȘTE ȘI        -        Klaus Iohannis: Intrarea României în spațiul Schengen rămâne un obiectiv național prioritar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel