Un proiect de lege din Austria presupune amendarea cu până la 3.600 de euro a persoanelor care nu se vaccinează.
Austriecii care vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19 ar putea să fie amendaţi cu sume între 600 şi 3.600 de euro, conform proiectului de lege prezentat joi, care introduce din februarie obligativitatea vaccinării, relatează dpa.
Totuşi, persoanele cărora li s-au aplicat amenzi vor putea evita plata acestora dacă, în schimb, se vor vaccina, a precizat ministrul pentru Constituţie, Karoline Edtstadler. 'Dacă va fi prezentată dovada (de vaccinare), atunci procedurile vor fi anulate', a afirmat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein.
Obligativitatea vaccinării ar rămâne în vigoare timp de doi ani. Vor fi exceptaţi copiii până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care vor prezenta o recomandare din partea unui medic şi cele care au avut COVID-19 şi s-au vindecat de mai puţin de 180 de zile. În Austria, peste un milion de oameni nu sunt vaccinaţi, 'mult prea mulţi', a arătat Edtstadler.
Conform proiectului, un registru de vaccinare va fi comparat din trei în trei luni cu o listă a rezidenţilor, ceea ce va face posibilă identificarea nevaccinaţilor şi aplicarea amenzilor. Austria are o populaţie rezidentă de circa 9 milioane de locuitori.
Patru din cele cinci partide parlamentare sprijină obligativitatea vaccinării, a indicat Karoline Edtstadler. 'Trimitem un semnal clar că aceasta este o cerinţă pentru toţi cetăţenii', a subliniat şi Beate Meinl-Reisinger, şefa partidului liberal NEOS. În prezent, în jur de 68% dintre locuitorii Austriei sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, potrivit Agerpres.
Slovacii din categoria de vârstă 60 de ani şi peste vor primi o recompensă financiară dacă se vor vaccina împotriva COVID-19 sau vor primi doza booster, într-o ţară cu o rată de vaccinare de numai 46,5%, faţă de media europeană de 66,8%, informează Reuters şi agenţia slovacă TASR.
Parlamentul a aprobat joi propunerea guvernului, care intenţionase anterior să acorde vouchere în valoare de 500 de euro pentru hoteluri sau restaurante, însă în cele din urmă a optat pentru oferirea unei sume în bani, care va putea avea orice destinaţie. În favoarea amendamentului au votat 97 din cei 138 de deputaţi prezenţi.
Conform versiunii aprobate, o recompensă financiară de 300 de euro le va fi acordată persoanelor de peste 60 de ani care se vor înscrie pentru doza booster până la sfârşitul anului şi vor primi vaccinul până la 15 ianuarie 2022.
Două sute de euro vor fi oferite celor cărora li s-a administrat doza a doua după 30 iunie sau care se înscriu pentru aceasta până la sfârşitul anului şi o vor primi până la 15 ianuarie 2022 (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News