În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc, de duminică, 12 mai, începând cu ora 15:00, pe canalele de Youtube și paginile de Facebook Părinți și Pitici, DC News și DC News TV, vom vorbi despre autismul virtual.
Alături de autorul termenului, Marius Zamfir, psiholog clinician, specialist microbiomul uman, președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului, vom afla tot ce trebuie să știm despre această tulburare.
Astăzi, copiii au un acces fără precedent la dispozitive digitale, comparativ cu generațiile anterioare. Studii recente sugerează că expunerea prelungită la ecrane poate influența negativ dezvoltarea cerebrală a copiilor. S-a observat că micuții care petrec timp îndelungat în fața ecranelor prezintă adesea simptome similare cu cele ale autismului. Însă, când aceste ecrane sunt îndepărtate, iar copiii participă la terapie, simptomele lor tind să se amelioreze sau chiar să dispară.
Acest fenomen a fost numit „autism virtual” de către Marius Zamfir, un psiholog clinician renumit, specialist în microbiomul uman, președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului.
Termenul l-a folosit în anumite lucrări de specialitate încă din anul 2014 și în anul 2018 a publicat și un studiu. Prin urmare, duminică, 12 mai, vom afla tot ce este important despre autismul virtual chiar de la autorul termenului! În cadrul acestei ediții vom aborda următoarele subiecte:
Autismul virtual, explicat de autorul termenului
Expunerea bebelușilor și copiilor mici la ecrane a crescut dramatic
Părinții, modele pentru copii
Semiautistica orfanilor români
Terapia în autismul virtual
Primul caz de autism virtual
Afirmația „Autismul virtual nu există”, demontată de autorul termenului
Cum să nu ajungă copiii la autism virtual?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News