AUTISMUL în prim-plan. Eveniment în Piața Amzei

"Omul, un puzzle minunat" - eveniment de conştientizare a autismului şi de empatie cu persoanele cu nevoi speciale, organizat în Piaţa Amzei.
 
 
"Omul, un puzzle minunat", un eveniment de conştientizare a autismului şi de solidaritate cu persoanele afectate de această tulburare, se desfăşoară duminică, începând cu ora 12.00, pe platoul din faţa Pieţei Amzei din Bucureşti. 

Cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, organizatorii târgului de pe "Platoul Piaţa Amzei" au invitat aproximativ 30 de copii cu nevoi special, dar şi însoţitorii acestora şi alţi adulţi să participe la o activitate inedită - să asambleze simultan mai multe puzzle-uri de câte 500 de piese. 

[citeste si]

„Puzzle-ul este simbolul autismului (...), este un joc care le solicită şi degeţelele, şi mintea”, a declarat Silvia Nanu, organizatoare a evenimentului şi mamă a unui tânăr în vârstă de 19 ani, Tudor, care are această tulburare, dar care este recuperat în proporţie de 90%. 

Potrivit acesteia, la eveniment participă atât copii cu tulburări din spectrul autist, tineri cu dizabilităţi, dar şi tineri instituţionalizaţi, aduşi la acţiune de Vişinel Bălan, care şi-a trăit copilăria între orfelinate. În total, la deschiderea manifestării au participat aproximativ 30 de copii şi tineri, cu vârste de la 5 ani până la 30 de ani, a explicat Silvia Nanu. 

Societatea trebuie să fie deschisă către persoanele cu nevoi speciale, confirmă Nanu

Mesajul principal al evenimentului este dedicat societăţii, care, potrivit Silviei Nanu, trebuie "să fie deschisă" către persoanele cu nevoi speciale. 

„Autorităţilor am renunţat demult să le mai transmit vreun mesaj, prefer să transmit societăţii, să fie deschisă către ceea ce nu este exact aşa cum îşi închipuie ea că este, pentru că a fi diferit nu înseamnă neapărat a fi ceva rău. Iar tinerii, adulţii, copiii cu autism aduc foarte multă poezie în viaţa noastră, ne învaţă să fim empatici, ne învaţă să încercăm să vedem viaţa şi altfel, ceea ce e cel mai important”, a mai spus Silvia Nanu, potrivit Agerpres. 

Vişinel Bălan, manager la Asociaţia Desenăm Viitorul Tău, a adus nouă copii de la centrul pe care-l coordonează la evenimentul din Piaţa Amzei. 

„Unii sunt mai agitaţi, alţii mai nervoşi, alţii mai calmi, mai surprinzători (...). Fiecare copil are vulnerabilitatea lui şi, cu atât mai mult, dacă ei sunt mai agitaţi, sunt strict pe fond emoţional, fiindcă nimeni nu stă să-i asculte, să comunice cu ei. Lipsa de atenţie duce în general la genul ăsta de comportament, de a deveni antisocial”, a afirmat Vişinel Bălan. 

El spune că societatea trebuie să fie bună cu astfel de persoane cu nevoi speciale. „Să fim buni, să zâmbim şi, dacă vedem un om pe stradă sau un copil pe stradă, nu să-i dăm un ban, ci efectiv să-l ajutăm, să-l încadrăm pe un serviciu, fiindcă de asta sunt Direcţiile de protecţie a copilului, de asta sunt serviciile statului, pentru ca fiecare copil să beneficieze de ele. Şi dacă vorbim de un copil abuzat, cu atât mai mult”, a mai Vişinel Bălan. 

Acesta a transmis şi un mesaj autorităţilor, în contextul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. 

„Să nu mai doarmă”

„Să nu mai doarmă. Cam de 27 de ani asta fac şi e foarte trist ceea ce se întâmplă. Mie cred că-mi scriu în fiecare zi cel puţin 10-15 copii (...). În general, speţele sunt complexe, foarte delicate şi nici nu ştii cum să le rezolvi pe toate”, a subliniat el. 

Evenimentul este prevăzut să se desfăşoare până la ora 18,00, iar expozanţii, meşteşugarii, făurarii şi organizatorii târgului "Platoul Piaţa Amzei" vor oferi cadouri concurenţilor, precum şi degustări şi mostre din produsele comercializate sau realizate în atelierele lor. 

„Este un târg de produse tradiţionale. Prin tradiţie, românii sunt ospitalieri. Invităm pe toată lumea la târg!”, a mai spus Silvia Nanu, adăugând că în cadrul evenimentului va cânta la darabane şi PlayHood, o trupă de tineri din Ferentari. 

Nicoleta, Alin şi Toto, în vârstă de 17 ani, au susţinut, în deschiderea evenimentului, că cei cu nevoi speciale ar trebui să fie priviţi de restul societăţii aşa cum este privită orice persoană. 

„Toţi suntem la fel, chiar dacă ei au probleme sau noi stăm în Ferentari. Poate şi noi avem probleme. Mâncăm la fel, simţim la fel, iubim la fel", au spus membrii trupei, îndemnându-i pe copiii şi tinerii care au tulburări din spectrul autist "să lupte pentru tot ce îşi doresc în viaţă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel