Este poibil ca litiul din apa potabilă să afecteze riscul de autism? Cercetările daneze descoperă o posibilă legătură.
Un studiu combinat de la universitățile Yale și Aarhus din Danemarca a analizat posibila legătură dintre nivelurile de litiu din apa potabilă și riscul crescut de autism la copii.
Nu este încă posibil să afirmăm cu certitudine definitivă că litiul este cauza directă a autismului, dar această descoperire merită cu siguranță investigații suplimentare.
Litiul, adesea folosit ca medicament pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, a fost asociat în trecut cu defecte cardiace la nou-născuți și avorturi spontane.
Este pentru prima dată când a fost descoperită o asociere între litiu și tulburările din spectrul autismului (ASD). Cercetarea daneză a analizat 52.706 de copii și a constatat că expunerea mamelor la niveluri mai mari de litiu din apa de băut în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc moderat crescut de TSA la copiii lor. Litiul ajunge de obicei în apa potabilă prin eroziunea mineralelor subterane, scrie Futuro.
În Danemarca, nivelurile de litiu din apă sunt în medie scăzute în comparație cu alte țări.
Oamenii de știință au folosit date de la 151 de stații publice de apă diferite (aproximativ 50% din acoperirea întregii populații daneze). Apoi au împărțit concentrațiile de litiu din apa potabilă în patru părți egale și au analizat expunerea prenatală la litiu. Astfel au aflat că riscul a crescut chiar cu 46% pentru apa puternic contaminată cu litiu.
După cum sa menționat, litiul este utilizat ca stabilizator al dispoziției pentru a trata persoanele cu tulburare bipolară și depresie. Studiile anterioare au legat nivelurile mai ridicate de litiu din apa potabilă cu rate mai scăzute de sinucidere, ceea ce i-a determinat pe unii să susțină că elementul ar putea fi adăugat artificial la sursele de apă.
Studiul danez va lua alți pași pentru a se concentra asupra situației. Pentru a evalua expunerea mamelor, de exemplu, va fi necesar să se includă și date despre consumul real de apă, precum și despre simpla prezență a litiului.
Pe scurt, cercetarea a deschis o nouă ușă asupra posibilei legături dintre litiu din apa potabilă și autism. Orice contaminant din apa potabilă care poate afecta creierul uman în curs de dezvoltare merită toată atenția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu