Autonomia ţinutului Har-Cov prinde contur. Maghiarii învaţă de la Tirolul de Sud din cartea "O autonomie de succes"

Italienii care au vizitat de curând ţinutul Har-Cov se pare că le-au trasat întregul drum spre autonomie maghiarilor din zonă. Un alt pas spre îndeplinirea ţelului a fost seminarul organizat la Miercurea Ciuc în care s-au extras învăţăminte din cartea "O autonomie de succes", care explică paşii urmaţi de Tirolul de Sud în obţinerea autonomiei.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a salutat iniţiativa şi i-a îndemnat pe toţi locuitorii ţinutului Har-Cov să urmeze pilda Tirolului de Sud ca un exemplu de convieţuire demn de urmat. Conform celor declarate de preşedinte, simpozionul din Miercurea-Ciuc este a doua în cadrul seriei de evenimente lansat de autoritatea judeţeană, în vederea discuţiilor cu locuitorii de etnie română din judeţul Harghita, deoarece fără un consens la nivel judeţean, autonomia sau înfiinţarea unei regiuni nu poate fi realizată.

În luna august, jurnalistul Emil Hurezeanu a avut două prezentări, fiind realizat un sondaj de opinie în rândul românilor din regiune cu privire la înfiinţarea unei regiuni separate – preşedintele CJ declarând că rezultatele sondajului o să fie prezentate în curând. În cuvintele sale Borboly Csaba a relatat şi despre faptul că presa centrală prezintă o imagine distorsionată a situaţiei existente în Secuime, fără a întreba românii din judeţ.

Komlóssy József a citit cuvintele introductive ale publicaţiei simpozionului „în vederea evitării oricăror neînţelegeri”. Astfel scopul prezentărilor este „de a oferi, românilor şi maghiarilor deopotrivă, prin exemplul provinciei autonome multilingve Alto Adige/Tirolul de Sud, puncte de referinţă utile pentru crearea unei regiuni de succes în Europa spre beneficiul tuturor locuitorilor născuţi în acest spaţiu indivizibil şi unitar din punct de vedere istoric, numit Ţinut Secuiesc. Această regiune europeană trebuie înfăptuită nu prin trasarea limitelor sale, ci prin recunoaştere existenţei sale bazată pe realităţi”, a spus acesta.

Conform celor prezentate, autonomia Tirolului de Sud se constituie ca un multiplu exemplu în Europa. După dobândirea autonomiei, o provincie italiană slabă din punct de vedere structural, s-a dezvoltat într-o regiune europeană multilingvă de succes. Ţinutul împovărat de rate ridicate ale şomajului şi de imigrare, s-a transformat, de-a lungul anilor, într-o regiune bogată, unde ocuparea forţei de muncă este totală, iar venitul pe cap de locuitor întrece cu mult venitul mediu din Italia. (Din punct de vedere istoric Tirolul de Sud corespunde cu regiunea Trentino–Alto Adige, adică cu spaţiul din provincia austriacă Tirol, care după Primul Război Mondial a fost ataşat Italiei. Astăzi Tirolul de Sud este considerat a fi constituit din judeţul autonom Bolzano/Bozen cu locuitori în majoritate de etnie germană.)

Titlul prezentării lui Davide Zaffi a fost Autonomia Tirolului de Sud – perspectiva guvernului. După cel de-al Doilea Război Mondial, statul italian a acceptat principiul de bază al democraţiei care spune că autonomia trebuie creată împreună cu populaţia vizată, şi într-un final, după tratative îndelungate, s-a găsit o soluţie care s-a dovedit acceptabilă pentru ambele părţi, atât pentru teritoriul vizat, cât şi pentru statul italian. În consecinţă, tensiunile mari existente în prealabil în Tirolul de Sud s-au redus, relaţiile internaţionale s-au îmbunătăţit, iar în această regiune a Italiei s-a creat bunăstarea materială.

Citeşte şi:

Consiliul Naţional Secuiesc cere autonomia Har-Cov prin Tratatul de la Lisabona

Scrisoarea unui român din Ţinutul Secuiesc: Noi românii ne întrebăm dacă mai avem o patrie sau dacă mai suntem cetăţeni ai României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel