Autoritatea de Reglementare nucleară din Japonia renunță la veto-ul privind reactivarea celei mai mari centrale nucleare din lume

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @tbaodatui
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @tbaodatui

Autoritatea de Reglementare nucleară din Japonia a anunțat că renunță la veto-ul pe care îl menținea, din motive de securitate, în legătură cu centrala Kashiwazaki-Kariwa.

Japonia a anunțat că renunță la veto-ul pe care îl menținea, din motive de securitate, în legătură cu centrala Kashiwazaki-Kariwa, considerată a fi cea mai mare din lume după capacitate, relatează agenția EFE, scrie Agerpres.

Decizia luată de Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear ar deschide drumul prentru o eventuală reactivare a centralei Kashiwazaki-Kariwa.

Autoritatea nucleară niponă (NRA) a decis miercuri să retragă interdicția de facto care se aplica operațiunilor acestei centrale, situate în Niigata (nod-est de Tokio) de mai bine de doi ani, deoarece s-a considerat că măsurile sale de prevenire a atacurilor teroriste nu erau suficiente.

Reglementatorul nipon a concluzionat acum că operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), și-a îmbunătățit măsurile în acest sens, după mai bine de 4.000 de ore de inspecții la instalații.

Cu o capacitate de circa 8.212 MW, care o poziționează drept cea mai mare din lume, Kashiwazaki-Kariwa nu este operațională din momentul deciziei autorităților de oprire a unităților nucleare după dezastrul de la Fukushima, din martie 2011, care a determinat revizuirea protocoalelor de securitate la toate centralele din țară.

Doar 12 reactoare operaționale

Guvernul Japoniei, TEPCO și alte companii energetice nipone au militat pentru reactivarea tuturor centralelor nucleare naționale care îndeplinesc noul cadrul de securitate, însă în multe cazuri redeschiderea centralelor s-a lovit de opoziția populației locale sau de alte obstacole de reglementare și juridice.

Datorită capacității sale, centrala Kashiwazaki-Kariwa este un element cheie în planul național de aprovizionare cu energie al TEPCO, însă pentru reactivarea sa va trebui să fie obținut acordul cetățenilor din zonele limitrofe instalațiilor.

Japonia are în prezent 27 de reactoare nucleare oprite permanent, 21 dezactivate temporar (printre care și cele șapte de la Kashiwazaki-Kariwa), și alte 12 operaționale.

Citește și: Spania îşi închide centralele nucleare şi prelungeşte termenele pentru proiectele de energie regenerabilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel