Având în vedere aspectele semnalate cu privire la Registrul furnizorilor acreditați în baza Legii 455/2001 pentru furnizorii de servicii de certificare cu statutul neactualizat pe Legea 455/2001 (acreditare expirată), Autoritatea pentru Digitalizarea României vine cu următoarele precizări.
Hotărârea de Guvern nr. 89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României prevede la art. 5 lit f) pct. 10, 11 și 12 faptul că Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) exercită atât atribuţiile de reglementare şi supraveghere în domeniul semnăturii electronice, prevăzute de Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cât și atribuţiile organismului de supraveghere pentru prestatorii de servicii de încredere calificaţi stabiliţi pe teritoriul României, precum şi luarea măsurilor, după caz, în legătură cu prestatorii de servicii de încredere necalificaţi stabiliţi pe teritoriul României, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE și instituie, menţine şi publică liste care includ informaţii referitoare la prestatorii de servicii de încredere calificaţi pentru care este responsabilă, împreună cu informaţii referitoare la serviciile de încredere calificate prestate de aceştia.
Semnătura electronică poate fi achiziționată :
de la FURNIZORII de servicii de certificare cu acreditarea valabilă, publicați în Registrul furnizorilor de semnătură electronică, semnătura fiind emisă în baza Legii 455/2001 privind semnătura electronică, republicată. de la PRESTATORII de servicii de încredere calificați care pot furniza servicii de încredere (semnături electronice, sigilii electronice, mărci temporale etc) în baza Regulamentului eIDAS nr. 910/2014 și care se gasesc publicați în Lista sigură (Trusted List) care include toți prestatorii de servicii de încredere din UE, inclusiv prestatorii din România.
Conform legislației în vigoare:
„FURNIZOR de servicii de certificare reprezintă orice persoană, română sau străină, care eliberează certificate sau care prestează alte servicii legate de semnătura electronică”, doar pe teritoriul României. ( Definiție FURNIZOR conform art. 4, pct. 13 din Legea nr. 455/2001)
„PRESTATOR de servicii de încredere calificat înseamnă un prestator de servicii de încredere care prestează unul sau mai multe servicii de încredere calificate şi căruia i se acordă statutul de calificat de către organismul de supraveghere”, pe teritoriul României, precum și în orice alt stat mebru UE. ( Definiție PRESTATOR conform art. 2, alin (1), lit. c) din Ordinul nr. 449 din 30 mai 2017)
Semnătura electronică emisă în baza Legii 455/2001 privind semnătura electronică, republicată poate fi achiziționată de la un furnizor de servicii de certificare cu acreditarea valabilă, publicat în Registrul furnizorilor de semnătură electronică. Registrul poate fi consultat pe site-ul www.adr.gov.ro sau accesând link-ul https://www.adr.gov.ro/semnatura-electronica-trusted-list/- în meniul de la Societate Informațională, sectiunea Semnătură Electronică, de unde poate fi downloadat Registrul furnizorilor acreditați în baza Legii 455/2001.
Conținutul informațional, structura Registrului furnizorilor acreditați și modalitatea de actualizare sunt în conformitate cu art. 5, 6 și 8 din Normele Tehnice și Metodologice din 13 decembrie 2001 pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronică publicate în Monitorul Oficial nr. 847 din 28 decembrie 2001.
Semnăturile electronice achiziționate în concordanță cu prevederile Legii 455/2001 sunt recunoscute doar la nivel național.
FURNIZORII de servicii de certificare cu statutul neactualizat pe Legea 455/2001, au obținut statutul de PRESTATOR de servicii de încredere calificat și pot furniza servicii de încredere (semnături electronice, sigilii electronice, mărci temporale etc) în baza Regulamentului eIDAS nr. 910/2014 și se gasesc publicați în Lista sigură (Trusted List) care include toți prestatorii de servicii de încredere din Uniunea Europeană, inclusiv prestatorii din România.
Toate semnaturile electronice calificate furnizate de prestatorii de servicii de încredere care au obținut statutul de prestator calificat în baza Regulamentului eIDAS nr. 910/2014, publicați în Trusted List, sunt valabile pe teritoriul României, precum și în orice alt stat mebru UE.
Lista completă a prestatorilor de servicii cu statut de calificat din statele membre UE, conform prevederilor Regulamentului eIDAS nr. 910/2014 de unde pot fi achiziționate servicii de încredere se regasesc în Lista sigură (Trusted List), publicată la nivelul CE (Comisiei Europene), listă care poate fi accesată la adresa: https://eidas.ec.europa.eu/efda/tl-browser/#/screen/home. - Biroul Comunicare Publică, Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News