Autoritățile și locuitorii Ciprului sunt în stare de șoc, în urma amenințării exprimate de organizația militantă libaneză Hezbollah, care a avertizat că țara ar putea fi vizată în viitorul apropiat.
Amenințarea a fost exprimată la mijlocul acestei săptămâni chiar de către liderul organizației, Hassan Nasrallah.
Acesta a menționat posibilitatea unui atac israelian împotriva Hezbollah de pe teritoriul Ciprului și a avertizat, în acest cadru, guvernul din Nicosia.
"Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote către inamicul israelian pentru a ținti Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte în război, iar rezistența Hezbollah se va ocupa de el, ca parte a războiului", a declarat Nasrallah.
El a subliniat că, în eventualitatea unui conflict extins, "nu va exista niciun loc ferit" de rachetele și dronele organizației sale.
Reacția Ciprului a fost aproape reținută, deși amenințarea Hezbollah a fost clară și directă.
La câteva ore după ce Nasrallah a formulat amenințarea, președintele cipriot Nikos Christodoulides a reafirmat politica de neutralitate a țării sale și a subliniat importanța rolului jucat de Cipru. Cipru a stabilit un coridor maritim pentru transferul de ajutor umanitar către Gaza.
"Cipru nu face parte din problemă, ci este parte a soluției. Rolul nostru, manifestat, de exemplu, prin coridorul umanitar (spre Gaza), este recunoscut nu numai de lumea arabă, ci de întreaga comunitate internațională", a spus Christodoulides.
"Cipru nu este implicat și nu va fi implicat în niciun război sau conflict. Prin urmare, declarațiile făcute de liderul Hezbollah nu corespund realității", a declarat Konstantinos Letymbiotis, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, completând afirmațiile președintelui.
Șocul observat la Nicosia și afirmațiile foarte precaute făcute de liderii politici din țară au o bază solidă, punctează publicația The Guardian.
Conform informațiilor furnizate de către The Guardian, reprezentanții diplomațici din Occident aflați în Cipru sunt perfect conștienți de punctele vulnerabile ale statului insular și de posibilitatea ca amenințarea Hezbollah să devină realitate.
"Hezbollah are un istoric de materializare a amenințărilor sale și știe că guvernul cipriot nu are capacitatea militară de a răspunde, țara fiind, din acest punct de vedere, o țintă ușoară", a afirmat un reprezentat al UE.
Cipru este membru al Uniunii Europene, dar nu și al NATO.
În urmă cu doi ani, armata Israelului a solicitat sprijinul Ciprului pentru a desfășura exerciții militare care simulau operațiuni de luptă în Liban.
Acțiunile au implicat cel mai mare număr de soldați trimiși vreodată de Israel în afara țării.
Exercițiile s-au concentrat pe posibile strategii de invazie, iar alegerea insulei s-a datorat similarității terenului său cu cel din Liban.
La începutul acestui an, Cipru a fost martorul unor proteste împotriva bazelor militare britanice de pe teritoriul său. Manifestațiile au început pe fondul temerilor că acestea sunt utilizate de Statele Unite și Marea Britanie pentru a furniza sprijin militar Israelului.
Oficialii din Cipru au accentuat că, potrivit acordului încheiat cu Londra, Marea Britanie nu are obligația de a notifica Nicosia despre activitățile desfășurate în aceste facilități militare, susține Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu