Cât de multă putere de foc mai are Rusia după doi ani de război?

Rusia trimite armament greu în Belarus, în apropierea graniței cu Ucraina / Foto: Pixabay, de Shujon Moral
Rusia trimite armament greu în Belarus, în apropierea graniței cu Ucraina / Foto: Pixabay, de Shujon Moral

Forțele ruse sunt dispuse să continue operațiunile, în ciuda raportărilor privind pierderile suferite în cei doi ani de război pe scară largă.

Cu toate numeroasele lor deficiențe în Ucraina, forțele ruse au continuat operațiunile militare în ciuda pierderilor raportate uluitoare pe parcursul a doi ani de război pe scară largă, notează Newsweek.

O iarnă de lupte dificile și câștiguri rusești minore au dus la schimbarea momentumului pe câmpul de luptă, cu liderii ucraineni luptând pentru a-și întări efectivele și confruntându-se cu o scădere bruscă a ajutorului militar din partea Occidentului—și în special din partea SUA.

Acest an pare a fi unul de supraviețuire îndelungată pentru Ucraina. Ofensivele rusești—destinate în principal pentru a completa cucerirea întregii regiuni estice Donbas, compusă din oblasturile Luhansk și Donetsk—se așteaptă să continue, indiferent de costurile ridicate în vieți și echipament.

Nici Ucraina, nici Rusia nu publică cifre detaliate sau regulate privind pierderile. Un raport de informații declasificat al SUA citat de Reuters în decembrie estima că aproximativ 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți începând din februarie 2022, reprezentând în jur de 90% din personalul său pre-invazie. Kievul pretinde că a "eliminat" aproximativ 435.000 de militari ruși.

The New York Times a citat o evaluare militară americană dezvăluită în august, sugerând între 124.500 și 131.000 de victime ucrainene în total, cu până la 17.500 de morți în luptă. Președintele Volodymyr Zelenski a declarat în februarie că 31.000 din concetățenii săi au fost uciși în doi ani de luptă.

Kremlinul a crescut numărul de trupe prin mobilizare și recrutarea de deținuți. În august 2022, Putin a ordonat o creștere cu 13% a numărului de soldați activi—aproximativ 137.000 de trupe—având ca scop ridicarea totalului la 1,15 milioane. Aceasta a fost urmată de o "mobilizare parțială" a 300.000 de rezerve.

Forțele armate ale Rusiei au acum în jur de 1,1 milioane de trupe active în toate ramurile, conform bazei de date Military Balance 2024 a Institutului Internațional pentru Studii Strategice, dintre care 500.000 sunt în armată. Moscova mai are alte 1,5 milioane de persoane în rezervă în toate serviciile.

Luptele au fost dificile pentru unitățile blindate ale Rusiei, care erau concepute ca un element devastator care să prăbușească liniile ucrainene. Reuters a citat un oficial american necunoscut care a declarat că armata rusă a început războiul cu 3.100 de tancuri, din care 2.200 au fost pierdute.

Gaura a fost umplută cu platforme vechi precum T-62 produse în anii 1970. Moscova are acum în uz aproximativ 1.300 de tancuri, a raportat agenția. Unele tancuri mai vechi au fost transformate în platforme de tragere statică și chiar umplute cu explozibili pentru a fi folosite ca dispozitive explozive improvizate montate pe vehicul (VBIEDs).

Printre cele pierdute se numără zeci de tancuri de luptă principale T-90 ale Rusiei; platforma sa de luptă cea mai avansată și dovedită în combatere. Lansarea cu întârziere a celui mai modern sistem—mult-promovatul dar rar văzutul T-14 Armata—a fost abandonată mai devreme în acest an, cu conglomeratul de apărare Rostec citând costurile în creștere.

Raportul Military Balance 2024 al IISS spune că Rusia mai are în jur de 1.750 de tancuri de diverse tipuri—including mai mult de 200 de varietăți T-90—rămase, cu până la 4.000 de tancuri în depozit. "Zeul războiului" al Rusiei—după cum a fost cunoscută artileria sa de-a lungul istoriei—uneori a fost redus de artileria ucraineană opusă, dar încă joacă un rol vital pe câmpul de luptă. Are 4.397 de tunuri de diverse tipuri, conform IISS. Ucraina pretinde că a distrus mai mult de 10.700 în luptele până în prezent.

Unele dintre înfrângerile cele mai surprinzătoare ale Moscovei au venit pe mare, pe măsură ce Kievul rafinează o strategie modernă asimetrică de lovituri maritime. Rusia se laudă încă cu a treia cea mai mare marină din lume, în spatele SUA și a Chinei, dar Flota sa din Marea Neagră—una dintre cele patru grupări principale alături de flotele Baltice, Pacific și Nordice—a fost zguduită în ultimii doi ani.

Flota Mării Negre a început invazia cu aproximativ 80 de nave. Ucraina pretinde că a distrus 27 și a forțat cel puțin 15 altele să intre în reparații. Cartierul general al Flotei în orașul crimeean ocupat Sevastopol a fost distrus, iar mai multe facilități de uscat cheie au fost grav deteriorate.

Printre pierderile cele mai spectaculoase până acum se numără distrugătorul cu rachete ghidate Moskva, submarinul de atac Rostov-na-Donu, corveta Ivanovets și nava de debarcare Caesar Kunikov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel