Autorităţile din oraşul Shenzhen din sudul Chinei au ordonat închiderea pentru următoarele patru zile a uneia dintre cele mai mari pieţe de electronice din lume, în efortul de eradicare a unui focar de COVID-19.
Uriaşa piaţă de electronice din cartierul Huaqiangbei este formată din mii de magazine şi depozite care vând în general către producători microcipuri, componente de telefoane mobile şi alte componente electronice, scrie Rador.
Ministerul chinez de externe a condamnat luni trecerea a două nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, apreciind că este vorba de o "provocare" menită să "saboteze pacea şi stabilitatea regională", transmite dpa.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a declarat că Statele Unite trebuie să respecte politica unei singure Chine, conform căreia există un singur guvern chinez, la Beijing.
Taiwanul are un guvern democratic independent de facto din 1949, însă China consideră insula un teritoriu al său şi se opune oricăror contacte oficiale între Taipei şi alte capitale.
Duminică, crucişătoarele americane Antietam şi Chancelorsville, echipate cu rachete ghidate, au efectuat o misiune "de rutină" în apele internaţionale, a comunicat Flota a 7-a a Marinei Militare a SUA. Tranzitul prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă.
Forţele armate ale Statelor Unite zboară, navighează şi operează oriunde permite legislaţia internaţională", a adăugat comandamentul american.
A fost prima oară când nave militare americane au parcurs ruta strategică respectivă după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.
Ea a promis la începutul lui august oficialităţilor de la Taipei solidaritate din partea Washingtonului, ceea ce a provocat iritare la Beijing.
China a reacţionat desfăşurând exerciţii militare de mare anvergură în jurul Taiwanului, Vezi știrea aici!
Moderna a intentat vineri procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech ”pentru încălcarea brevetelor centrale pentru platforma tehnologică (sa) mRNA”, a declarat compania într-un comunicat de presă vineri.
”Moderna consideră că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, Comirnaty, încalcă brevetele depuse de Moderna între 2010 și 2016, care acoperă tehnologia de bază ARNm a Moderna. Această tehnologie inovatoare a fost esențială pentru dezvoltarea propriului vaccin ARNm COVID-19 al Moderna, Spikevax. Pfizer a copiat acest vaccin BioNTech, fără permisiunea Modernei, pentru a face Comirnaty”, se arată în comunicat.
Pfizer nu a fost informat și ”nu poate comenta în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN.
Moderna a spus în comunicat că nu urmărește să scoată vaccinul Pfizer de pe piață sau să împiedice vânzările viitoare ale vaccinului său și, de asemenea, nu caută daune din vânzarea acestuia în circumstanțe specifice.
Aceste circumstanțe includ vânzarea vaccinurilor în țările AMC 92, adică țările cu venituri mici și medii.
”În concordanță cu angajamentul său de acces echitabil la nivel mondial, în octombrie 2020, Moderna s-a angajat să nu-și impună brevetele legate de COVID-19 în timp ce pandemia a continuat. În martie 2022, când lupta colectivă împotriva COVID-19 a intrat într-o nouă fază și aprovizionarea cu vaccinuri a fost mai accesibilă în multe părți ale lumii, Moderna și-a actualizat angajamentul și a precizat că, deși nu își va aplica niciodată brevetele pentru vreun vaccin COVID-19 utilizat în cele 92 de țări cu venituri mici și medii, Moderna se aștepta ca acele companii precum Pfizer și BioNTech să-și respecte drepturile de proprietate intelectuală și ar lua în considerare o licență rezonabilă din punct de vedere comercial dacă ar solicita una pentru alte piețe. Pfizer și BioNTech nu au reușit să facă acest lucru", se arată în comunicat.
Moderna mai spune că ”Pfizer și BioNTech au copiat abordarea Moderna de a codifica proteina spike de lungime completă într-o formulare de nanoparticule lipidice pentru un coronavirus. Oamenii de știință de la Moderna au dezvoltat această abordare când au creat un vaccin pentru coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) cu ani înainte de apariția COVID-19.” Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News