Autorităţile locale vor asigura gratuitatea pentru transportul elevilor, recuperând sumele de la Guvern

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Autorităţile locale trebuie să asigure gratuitatea şi mijloacele de transport pentru elevi şi ulterior îşi recuperează sumele alocate de la Guvern, conform unei iniţiative legislative a USR. 

 

Aceasta a fost elaborată în urma consultărilor cu asociaţiile elevilor din mai multe judeţe, informează USR duminică, prin intermediul unui comunicat. Iniţiativa 'simplifică şi descentralizează' procedurile de decontare a transportului pentru elevi, menţionează sursa citată. Proiectul modifică art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Potrivit acestuia, cheltuielile aferente gratuităţii acordare elevilor din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat pentru transportul local, judeţean şi naval finanţate din bugetele locale şi judeţene se vor restitui de la bugetul naţional de stat potrivit procedurii prevăzute de art. 168 din legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

'Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educaţie, deci transportul către şcoală trebuie să fie gratuit şi sigur. De ani de zile, elevii sunt minţiţi, iar instituţiile îşi pasează unele altora cartoful cald. Aşa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat', a declarat senatorul USR Irineu Darău.

Senatoarea USR Silvia Dinică a precizat că, în prezent, elevii nu beneficiază de transport gratuit către şcoală, deoarece legislaţia în vigoare nu le asigură cu adevărat acest drept.

Ea pledează pentru dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă. Prin Legea nr. 226/2020 a fost creat cadrul pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la servicii publice pentru toate tipurile de transport, fiind introdus şi cel judeţean, pe tot parcursul anului.

'Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puţin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor şi a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport şi au creat confuzie în implementare la nivel local.

Recent, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situaţia în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice, introducând noi plafoane pentru asigurarea unei sume forfetare', precizează USR, potrivit Agerpres. 

Vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte pentru 405.000 de copii din medii defavorizate. Când intră a doua tranşă de bani

O parte din preșcolarii și elevii din medii defavorizate au primit ajutorul pentru îmbrăcăminte și rechizite în luna septembrie. Cei care nu au beneficiat de prima tranșă de vouchere au început să primească banii pe carduri din 22 noiembrie.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în luna septembrie au fost virate către 97.888 de beneficiari, preșcolari și elevi din familii defavorizate. sumele pentru ajutorul pentru îmbrăcăminte și rechizite. De marți, 22 noiembrie, au fost virate și sumele și către restul de carduri existente, potrivit unei informări oficiale de pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei, în condițiile în care venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei). Elevii din ciclul primar sau gimnazial de la stat, vor primi ajutorul dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Anul trecut, numai 245.000 de elevi și preșcolari au primit acest ajutor, iar în 2022 numărul acesta a crescut la 405.000 de beneficiari, prin Schema națională de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, prevăzută de OUG nr. 133/2020.

Peste 200.000 de carduri au fost emise pentru elevii deveniți eligibili anul acesta, urmând să fie livrate către inspectoratele școlare județene în perioada ce urmează. Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi folosite numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contract de afiliere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel