Comisiarul european Corina Crețu spune că se fac pași importanți pentru realizare autostrăzii Montana, de-a lungul coridorului Târgu Mureș - Iași. Ea a avansat și câteva date la care ar putea începe construcția, pe tronsoane.
"Ar fi oportună începerea construcției acestei autostrăzi în anul în care România își sărbătorește centenarul de reunificare. Cu toate acestea, trecerea Munților Carpați nu este o sarcină ușoară, având în vedere numeroasele provocări geologice și de inginerie. Acesta este motivul pentru care este important să existe o pregătire amănunțită a proiectului de autostradă, ceea ce va dura timp pentru a fi bine făcut. Există multe aspecte de mediu care trebuie evaluate cu atenție. Cu cât pregătirea este mai bună, cu atât mai rapidă poate fi construcția autostrăzii, evitând întârzierile și problemele care ar putea fi anticipate, precum și creșterile neprevăzute de costuri care ar putea periclita întregul proiect," a spus Corina Crețu într-un interviu acordat pentru Curierul de Iași.
"Sper să devină realitate"
Totodată, comisarul european spune că a fost primită cererea de construcție a autostrăzii Câmpia Turzii - Târgu Mureș.
"Sper că autostrada Montana, de-a lungul coridorului Târgu Mureș-Iași, va deveni o realitate în anii următori. Recent, serviciile mele au primit de la autoritățile române cererea de construcție a autostrăzii Câmpia Turzii – Târgu Mureș, ceea ce demonstrează hotărârea autorităților române și a Comisiei Europene de a construi această autostradă. Faptul că aceasta face legătură cu rețeaua transeuropeană de transport, subliniază importanța europeană a proiectului," a mai spus Corina Crețu, conform sursei citate.
Anul în care ar putea demara construcția
Ea precizat totodată că a primit asigurările autorităților române că se vor transmite la Comisia Europenă contracte finalizate.
De asemenea, este important ca cititorii dvs. să știe că am fost informați de autoritățile române că în acest an vom primi contracte încheiate (studii de fezabilitate, sondaje geologice, evaluări ale impactului asupra mediului sau eventuale proiecte preliminare) pentru pregătirea tehnică a secțiunilor Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Aceste costuri de pregătire a proiectelor pot fi deja cofinanțate în cadrul programului Infrastructură Mare. Dacă totul merge bine, construcția propriu-zisă ar trebui să înceapă imediat după finalizarea tuturor pregătirilor necesare: pentru Târgu Neamț – Iași – Ungheni în iunie 2020 și pentru Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț în decembrie 2021," a mai spus Corina Crețu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci