Fermierii francezi au blocat autostrăzile și au aruncat lăzi cu produse importate joi, cerând măsuri urgente privind prețurile scăzute la poarta fermei, reglementări ecologice și politici de liber schimb, în timp ce protestele crescânde se apropiau de Paris.
Fermierii au spus că protestele, aflate acum la a doua săptămână după izbucnirea în sud-vest, vor continua atât timp cât cererile lor nu vor fi îndeplinite, reprezentând prima mare provocare pentru noul prim-ministru Gabriel Attal, conform Reuters.
„Toate posibilitățile sunt încă pe masă”, le-a spus Arnaud Gaillot, șeful sindicatului Tinerilor Agricultori, jurnaliștilor, întrebat despre informațiile conform cărora fermierii ar putea începe să perturbe traficul în Paris de vineri.
Serviciile de informații franceze au avertizat Guvernul că sindicatele agricole regionale și-au chemat membrii să meargă spre capitală, conform Le Parisien și BFM TV.
În timp ce Attal a reunit miniștrii cu scopul de a anunța propuneri concrete vineri, fermierii au folosit baloți de fân și tractoare pentru a bloca autostrăzile importante din Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene.
"Avem întotdeauna mai multe reguli de urmat, ni se cer mereu mai mult și câștigăm din ce în ce mai puțin. Nu mai putem trăi din munca noastră", a declarat fermierul în vârstă de 61 de ani, Jean-Jacques Pesquerel, de la sindicatul Calvados Coordination Rurale.
Lăzi cu roșii, varză și conopidă despre care un grup de fermieri a spus că au fost importate au fost împrăștiate pe autostrada A7 care leagă Marsilia și Lyon, al doilea și al treilea oraș ca mărime din Franța. La marginea de sud-vest a Parisului, zeci de tractoare au condus lent în timpul orelor de vârf ale dimineții.
Întrebat când protestatarii vor ridica blocajele, Gaillot a indicat spre Attal: „El este cel care deține cheia”.
Puternicul sindicat agricol FNSEA a înmânat miercuri seară Guvernului o listă cu cererile lor, inclusiv o mai bună aplicare a legii menite să salveze prețurile la poarta fermei.
Sindicatul a cerut, de asemenea, continuarea reducerilor de taxe pe motorină pentru vehiculele agricole, plata imediată a subvențiilor UE pentru agricultură, garanții pentru plățile de asigurări legate de sănătate și climă și ajutor imediat pentru viticultorii și fermierii ecologici.
„Este nevoie de răspunsuri urgente”, a spus șeful FNSEA, Arnaud Rousseau.
Retailerii francezi sunt blocați în negocieri anuale de preț cu furnizorii, pe care guvernul le vrea încheiate până la sfârșitul lunii.
Temându-se de o răspândire a tulburărilor fermierilor din Germania, Polonia și România, guvernul francez a amânat deja un proiect de lege a agriculturii menit să ajute mai mulți oameni să devină fermieri, spunând că va consolida măsurile și va ușura unele reglementări.
Fermierii din sud-vest, care miercuri au pulverizat gunoi de grajd peste o clădire a prefecturii locale din Agen, și-au direcționat joi deșeurile animale către un supermarket Leclerc din apropiere, cel mai mare lanț de supermarketuri din Franța, în timp ce poliția privea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci