Autoturismele se schimbă radical din 2022. UE anunță obligativitatea introducerii de noi tehnologii de siguranță

Sofer
Sofer

Începând cu 2022, noi tehnologii de siguranță vor deveni obligatorii în noile vehicule europene, inclusiv „un avertisment de somnolență și distragere a atenției șoferului”, relatează CNN. 

Distragerea atenției, fie că este vorba de smartphone, țigară, muzică sau alimentație, determină până la 30% din accidentele rutiere, în timp ce oboseala este implicată în 20%, potrivit Comisiei Europene.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 2022, noi tehnologii de siguranță vor deveni obligatorii în noile vehicule europene. Compania germană de inginerie și tehnologie Bosch se poziționează ca unul dintre principalii furnizori ai acestei tehnologii, anunțând în decembrie că a dezvoltat un sistem de monitorizare care detectează șoferi somnoroși și neatenți.

Tehnologia, care va fi încorporată în mașinile noi începând cu 2022, folosește camere foto și inteligența artificială (AI) pentru a detecta când pleoapele unui șofer se îngreunează sau când își mută privirea pe telefon sau către un alt pasager.

Cum funcționează algoritmul 

Algoritmul, care a fost instruit folosind înregistrări ale unor situații reale de conducere, apreciază oboseala șoferului în funcție de poziția pleoapelor și de clipit.

„Pe baza tuturor acestor informații, se poate recunoaște dacă este obosit, deoarece frecvența mișcării pleoapelor devine mult mai lentă”, spune Annett Fischer, purtător de cuvânt al companiei.

Sistemul poate avertiza șoferii, recomandând o pauză dacă sunt obosiți sau chiar reducând viteza vehiculului.

Forma alertei, sonoră, vibrații ale volanului sau încetinirea vehicolului, va depinde de dorințele producătorului auto, care vor adapta sistemul în funcție de marca și de consumatorii lor, explică Fischer.

De asemenea, sistemul monitorizează pasagerii cu o cameră frontală și spate, asigurându-se centurile de siguranță și airbag-urile sunt poziționate corespunzător.

Peste un milion de oameni mor la nivel mondial în fiecare an din cauza accidentelor de circulație rutieră, potrivit unui raport global al OMS din 2018 privind siguranța rutieră.

Utilizarea unui telefon în timpul condusului crește riscul de accident de patru ori, în timp ce un mesaj text crește riscul de aproximativ 23 de ori, estimează raportul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel