Avocatul Adrian Cuculis a vorbit despre cazul poliţistului din Iași care ambala dulciuri cu droguri.
Un polițist din Iași a fost prins că ambala dulciuri cu stupefiante care erau ulterior vândute în centre comerciale din toată țara, dar și pe internet. Reținut pentru 24 de ore, agentul de poliție le-a spus colegilor că nu știa ce conțin jeleurile și prăjiturile pe care le ambala, relatează Antena 3 CNN.
În total, 28 de persoane au fost reținute în dosarul drogurilor puse în dispozitive de vapat și dulciuri vândute inclusiv copiilor, iar printre cei reținuți se află și un psiholog din Capitală. Avocatul Adrian Cuculis a comentat acest caz, fiind întrebat de jurnaliști care era protecția oamenilor care aveau această fabrică, având în vedere că și un polițist lucra acolo.
"Eu aș întreba, dar lucrurile astea nu erau cunoscute până acum. Am descoperit drogurile în România și fabricile care se ocupă cu așa ceva peste noapte, noapte, de când a apărut Operațiunea Hidra și cazul de la 2 mai?
Sunt niște întrebări legitime la care trebuie la fel, să ne răspundă autoritățile locale și, bineînțeles, inclusiv cele centrale. Vreau să fac câteva precizări, totuși, pentru că noi avem și chiar discutam acum vreo două zile cu un fermier care cultivă în mod legal anumite substanțe care nu sunt interzise, dar care sunt derivate, dacă vreți, din substanțele aceste interzise, doar că au un anumit grad, să spunem așa, de substanță psihoactivă, iar ele sunt folosite în scop medicinal.
Eu nu știu ce s-a întâmplat aici, dacă putem să vorbim despre trafic de droguri, o distribuire de droguri cu bună știință la care autoritățile au luat parte sau vorbim despre niște produse contrafăcute în care deocamdată nu știm ce conțineau ele.
Pe partea cealaltă, iarăși, uitați-vă puțin, vorbim de un alt polițist implicat într-un scandal cu tentă, să spunem așa, în zona aceasta a drogurilor, pentru că până nu am niște rezultate de laborator, nu putem să spunem cu certitudine ce derivați existau acolo sau dacă nu erau chiar drogurile de primă mână. Problema cea mai mare este că o parte dintre ele ajungeau la minori, la copiii minori, care e ok, nu le consumau chiar de lângă școală, se duceau puțin mai încolo și se aprovizionau cu ele.
Treaba asta este ceva de noaptea minții, în contextul în care noi arătăm că se întâmplă ceva de foarte mult timp, iar ei funcționau, atenție, legal de data asta sau cel puțin în aparență, și lucrau în siajul lor, cumva și polițiști. Este clar, din punctul meu de vedere, că lucrurile nu se puteau întâmpla fără să fie o acoperire clară, fără să fie cineva care să-i susțină și bineînțeles că în momentul în care a explodat toată problema cu drogurile, nu i-a mai ținut nimeni în brațe și au ajuns cumva să fie deconspirați.
Dar problema cea mai serioasă care se ridică sau întrebarea cea mai serioasă care se ridică este câți mai sunt așa? Câte fabrici de genul acesta mai avem.
Că am văzut în urmă cu vreo cinci luni de zile s-a depistat o fabrică clandestină care producea substanțe realmente interzise, de mare risc, aici despre ce vorbim? O altă fabrică, mai mică, care producea aceleași substanțe și pe care le trimitem mai departe în piața liberă în produse alimentare?
Păi, atunci, dacă vorbim de canabis, e clar că este substanța principală. Este cel care îți provoacă stările respective. Deci, cum e posibil treaba asta să se întâmple într-un SRL, pe românește, la care să aibă parte de protecția poliției, că eu așa înțeleg. Deci este o chestiune care ține de siguranța alimentară.
E o chestiune care ar fi trebuit să fie dacă într-adevăr existau anumite, eu știu, substanțe derivate care niciodată n-ar fi putut să ajungă sau n-ar fi trebuit să ajungă la minori, oricum aveau nevoie de o autorizare de la DIICOT, pentru că există asemenea culturi, v-am dat exemplul de mai devreme, dar dulciuri cu substanțe interzise este o premieră la noi în țară și mie mi se pare că lucrurile astea nu-s doar acolo unde au fost descoperite ele.
Eu cred că sunt împânzite pe tot teritoriul țării și cine știe cine stă în spatele acestor business-uri care bineînțeles că sunt extrem de profitabile și extrem de nocive pentru copii.
Dacă s-a pus în pericol și siguranța populației, atunci vom discuta despre altă infracțiune și părerea mea este că momentul de față toate autoritățile statului, începând cu DSP-ul, DSV-ul, ANSVSA-ul, absolut toți și ANPC-ul, bineînțeles, ar trebui să meargă în echipe mixte și să verifice dacă mai există asemenea făbricuțe care se ocupă până la urmă cu comercializarea, cu perfectarea, dacă vreți, de substanțe interzise în mâncarea destinată a populației", a spus avocatul Adrian Cuculis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News