Primarul Nicușor Dan a anunțat pe Facebook o victorie în instanță, care ar menține actualul blocaj imobiliar în București. Planul Urbanistic prin care primarul general a blocat dezvoltarea Capitalei a fost anulat, în iunie 2022, de către Instanță.
Nicușor Dan își anunță ”prietenii”, miercuri, 3 mai 2023, la primul termen al recursului său, că reclamantul a renunțat la cererea de anulare a PUG, deci hotărârea care îl obliga să permit noi investiții în București va fi desființată de Tribunalul București. Un avocat consultat de Gândul îi spune, însă, primarului general că și-a anunțat victoria împotriva dezvoltării orașului printr-un fake-news. A prezentat doar o parte a informațiilor și a ignorat articolele de lege care nu îi convin.
Nicușor Dan a invocat doar Codul de Procedură Civilă, ”uitând” că raporturile judiciare în cadrul acțiunii de anulare a PUG-ului sunt reglementate de Legea Contenciosului Civil.
”În Codul de Procedură Civilă avem text de lege prin care ni se spune că reclamantul, în cadrul unei acțiuni în instanță, poate renunța oricând la judecată, spune avocatul Radu Dinulescu, referitor la postarea lui Nicușor Dan. Însă, anunțând victoria mult prea devreme, primarul general al Capitalei uită un lucru. În cadrul acțiunii de anulare a PUG-ului, ne aflăm într-o acțiune în contencios administrativ. Aceste raporturi judiciare fiind reglementate de Legea Contenciosului Administrativ, care este o lege specială și care derogă de la Codul de Procedură Civilă în multe situații. Una dintre ele este prevăzută în articolul 28, aliniatul 3 din Legea 554/2004 a contenciosului:
«Acțiunile introduse de persoanele de drept public și de orice autoritate publică, precum și cele formulate împotriva unui act administrativ normativ, cum este cazul nostru, nu mai pot fi retras, cu excepția cazului în care au fost formulate și pentru apărarea unor drepturi sau interese legitime de către persoanele fizice și juridice de drept privat pot dispune»
Cu alte cuvinte, noi aici suntem în faza în care instanța deja a dispus anularea PUG-ului. Pe fond. Anularea unui act administrativ normativ. Deci nu mai poate partea să renunțe la judecată și nu mai poate fi anulată acea hotărâre dată în primă fază decât dacă se câștigă recursul de către primarul general al Capitalei, în speță de Consiliul General al Municipiului București. CGMB-ul trebuie să își apere PUG-ul”, explică Radu Dinulescu.
Avocatul mai întreabă public cum de știa Nicușor Dan, încă din vara anului 2022, că ong-ul care a reclamat PUG în contencios își va retrage, un an mai târziu, acțiunea? Astfel încât primarul general să se laude pe Facebook cu ”premoniția din 2022”.
În același timp, avocatul Radu Dinulescu mai spune pentru , că acest PUG a fost declarat nelegal de instanța de judecată, deci primarul general al Capitalei depune toate eforturile pentru a lucra… în baza unui plan de urbanism nelegal.
”Instanța va trebui să nu accepte această cerere de retragere a acțiunii. Și, cum instanța are text de lege și aici este vorba despre un act normativ, instanța – după părerea mea – ar trebui să respingă această cerere și să continue judecata recursului. A fost primul termen al recursului. Dar instanța trebuie să facă apel la acest text de lege, care spune că acțiunea nu poate fi retrasă dacă este vorba despre un act administrativ normativ. PUG-ul este un act administrativ normativ. Ne privește erga omnes, ne privește pe toți…
Dacă prima instanță a spus că PUG-ul este nelegal, noi nu puteam să fim în situația în care să nu luăm act de nelegalitatea PUG-ului. Cu alte cuvinte, instanța va trebui să respingă cererea de retragere a acțiunii și să continue judecata recursului.
Dar mă întreb, din punct de vedere juridic, dar și din punct de vedere administrativ… Știa cumva Nicușor Dan, încă din vara anului 2022, că-și va retrage reclamanta acțiunea? Nicușor Dan anunță totul ca pe o victorie, în condițiile în care și dacă s-ar accepta retragerea acțiunii cauzele de nulitate ale PUG-ului rămân. Nicușor Dan poate să justifice dacă a luat sau nu legătura cu partea reclamantă și a convins-o să retragă acțiunea?”, întreabă avocatul Radu Dinulescu.
”Până una-alta, Nicușor Dan ar trebui să fie foarte interesat de ceea ce spune instanța de fond, și anume că PUG-ul este nelegal. De ce insistă să lucreze în baza unui PUG care a fost declarat de o instanță judecătorească nelegal? De ce această insistență? Pentru ce? Un PUG înseamnă un regulament general de urbanism pentru noi toți, pentru tot orașul. De ce trebuie să fim supuși unor reguli care încalcă legea”, a întrebat retoric avocatul Dinulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu