Este un scandal de proporții în Austria pe marginea spionajului pentru Rusia.
Partidul Verzilor, aflat la guvernare, a acuzat vineri Partidul Libertăţii de extremă-dreapta că a permis spionajul rusesc, în condiţiile în care scandalul în care este implicat un fost director fugar al firmei germane de plăţi Wirecard a luat amploare.
Au crescut acuzațiile și dovezile conform cărora fostul director austriac Wirecard, Jan Marsalek, a orchestrat activități de spionaj rusești în țara sa natală și a condus agenții duble în serviciul său intern de informații.
Arestarea de săptămâna trecută a fostului agent de informații naționale Egisto Ott a adus noi dezvăluiri, ceea ce a determinat ambele partide de guvernământ să-l acuze pe liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, ministrul de Interne din 2017 până în 2019, că este de vină pentru eșecurile aparatului de securitate.
"Avem potențiala infiltrare a serviciilor noastre secrete de către agenți ruși. Acest lucru este foarte, foarte grav și Partidul Libertății și... Kickl sunt direct legate de acesta", a declarat liderul parlamentar al Verzilor, Sigrid Maurer, conform Reuters. În continuare, a acuzat Partidul Libertății (FPO) că acționează ca „o extensie a brațului Rusiei” în Austria.
FPO a adoptat o atitudine pro-Rusia, opunându-se sancțiunilor UE impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Sub un lider anterior, a încheiat, de asemenea, un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin. Kickl neagă că este pro-rus și spune că partidul său apără neutralitatea Austriei. FPO a negat toate acuzațiile care îl implică pe Marsalek. FPO este lider în sondajele de opinie, valorificând preocupările legate de imigrație și probleme precum inflația. În acest an sunt programate alegeri parlamentare.
Procurorii au spus doar că Ott a fost arestat sub suspiciunea de abuz în serviciu și activitate de spionaj în detrimentul Austriei, fără a detalia. Ott neagă orice faptă greșită.
Rapoartele din presă spun că Ott este suspectat că a transmis Rusiei date telefonice de la înalți oficiali ai Ministerului de Interne.
Numindu-l pe Ott „vârful aisbergului rus”, Verzii au spus că arestarea lui a urmat unor ani de investigații asupra unei celule de agenți pro-ruși pe care Marsalek a fost capabil să „o construiască și să o mențină fără efort în cadrul serviciilor austriece”.
Ziarul săptămânal Falter a publicat fragmente care arată că Ott este suspectat că a obținut, sub pretexte false, adresa de la Viena a jurnalistului bulgar Christo Grozev, cunoscut pentru investigațiile asupra activităților de informații rusești, cum ar fi otrăvirea în 2022 a politicianului de opoziție Alexei Navalny. Grozev a spus anul trecut că s-a mutat în Statele Unite din motive de securitate după ce a trăit ani de zile în Austria.
„Cazul Egisto Ott este o amenințare la adresa democrației și a securității naționale a țării noastre”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer pe rețelele sociale. El a cerut anchetă rapidă pentru a-i descoperi pe toți cei implicați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News