O avalanșă din Italia ar fi surprins mai mulți români care se aflau în drumeție pe munte.
Update 4. Familia din România care a semnalat dispariţia în Alpi, Italia, a trei cetăţeni români a informat ministerul, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol, scrie Agerpres.
Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români.
MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma şi Consulatele Generale ale României la Trieste şi Milano, monitorizează permanent evoluţia situaţiei, continuă dialogul cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autorităţile italiene sunt în desfăşurare.
--
Update 3. MAE nu are momentan informații despre situația niciunui român, însă presa din peninsulă relatează că în rândul victimelor se află trei cetățeni români.
--
Update 2. Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Roma și al Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie 2022, la ghețarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane. În acest context, imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.
Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.
MAE menționează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.
Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.
--
Update 1. Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori urmau să fie reluate luni după prăbuşirea din cauza caniculei a unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni, relatează luni AFP și Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, a declarat pentru AFP duminică seara că bilanţul victimelor, iniţial de cinci morţi, a crescut la "şase victime confirmate".
De asemenea, există opt persoane rănite, a mai spus ea, fără a oferi detalii cu privire la naţionalitatea victimelor. Potrivit presei italiene, cetăţeni străini se numără printre persoanele surprinse de avalanşă. La rândul său, preşedintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti, a anunţat duminică că cel puţin şase persoane au murit şi alte cel puţin 14 au fost rănite în avalanşă.
Şeful protecţiei civile din provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a menţionat pe contul său de Facebook că există persoane "dispărute" în urma tragediei din munţii Dolomiţi, nordul Italiei. Serviciul Salvamont a activat un număr gratuit pentru a permite semnalarea persoanelor care nu au mai dat niciun semn apropiaţilor după ce au plecat într-o excursie pe gheţar.
Premierul italian Mario Draghi a transmis într-un mesaj pe Twitter "cele mai sincere condoleanţe" familiilor victimelor.
Știrea inițială
Un ghețar s-ar fi desprins de munte la o altitudine de 3.000 de metri din cauza temperaturilor ridicate și ar fi provocat o avalanșă în zona Marmolada. 20 de turiști au fost dați dispăruți, printre care se aflau și români, alături de germani și cehi. Șase oameni și-au pierdut viața și alți opt au fost răniți în incidentul de ieri.
Salvatorii, sosiți la fața locului în jurul orei 13:30, au descris scena ca fiind un carnagiu inimaginabil, transmite corespondentul Antena3, Nati Badea.
Ghețarul s-a desprins de la altitudinea de 3.000 de metri, la 300 de metri de vârf și a căzut cu o viteză de 300 de kilometri pe oră. Principala cauză sunt temperaturile extrem de ridicate din ultimele două săptămâni. În special ieri, la prânz, se înregistrau 10 grade, o temperatură neobișnuită în zona montană.
Contingentul salvatorilor a fost format din patrule canine, cinci elicoptere s-au deplasat la fața locului pentru a găsi cât mai repede supraviețuitorii. Căutările s-au oprit în jurul orei 17 - 18 după-amiaza, deoarece mediul devenea un pericol și pentru salvatori. Căutările s-au reluat astăzi în jurul orei 4 dimineața și sunt în curs de desfășurare. Au fost duse patrulele canine și sunt puse în funcțiune drone pentru a acoperi o suprafață mai mare.
Primăria locală a transmis condoleanțele familiilor celor care au pierdut pe cineva. În Italia a fost pornită o discuție în spațiul public despre lipsa de prevenție a tragediei și de ce nu li s-a interzis turiștilor să urce pe munte. Primarul zonei susține că turiștii ar fi mers oricum pe munte, în ciuda avertizărilor pe care autoritățile le emit.
"SUMMIT!(pe vârf-n.r.) Știm că multă lume așteaptă cu sufletul la gură vești despre ascensiune, așa că vă dăm informații la cald, la câteva minute de când le-am primit. În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.).Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid. Despre colegii săi, Marius Gane și Peter Hamor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf. Revenim cu detalii despre ce urmează, de îndată ce le avem. Să le ținem pumnii în continuare băieților!" este mesajul transmis de echipa de comunicare a lui Horia Colibășanu.
Horia Colibăşanu s-a reîntâlnit cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunţat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depăşit la timp pentru întoarcerea în siguranţă în ultima tabără. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News